Svijet

Njemačka: Sukob policije i demonstranata u Berlinu

Tokom protesta protiv mjera za suzbijanje koronavirusa poduzete su opsežne sigurnosne mjere, a pojedini demonstranti su bacali boce na policiju

Hiljade građana okupilo se u Berlinu, glavnom gradu Njemačke, u znak protesta protiv mjera uvedenih u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Parlament razmatra zakon o većim ovlastima Vlade u okviru borbe protiv trećeg talasa pandemije, a kojim se predviđa pooštravanje mjera. Ovakav potez izazvao je nezadovoljstvo građana koji su odlučili izaći na ulice glavnog njemačkog grada.

Demonstranti su nosili transparente s kritikama mjera koje je Vlada poduzela u borbi protiv epidemije, a na jednom od njih je pisalo: “Mir, sloboda, demokratija”.

Policija je intevenisala jer se okupljeni nisu pridržavali mjera poput nošenja maski i socijalne distance. Sigurnosne snage su koristile biber sprej, a i privedeno je više od 150 osoba.

Tokom protesta poduzete su opsežne sigurnosne mjere, a pojedini demonstranti su bacali boce na policiju.

Iz berlinske policije saopćeno je da je grupa demonstranata napala policiju u parku Tiegarten. Područje oko Bundestaga i ureda kancelarke bilo je zatvoreno za saobraćaj.

Lokalni mediji navode da je protestima prisustvovalo oko 8.000 ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh