Svijet

Biden pisao presjednici Kosova: Ključni korak je normalizacija odnosa s Beogradom

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je kosovsku vladu da nastavi dijalog o normalizaciji veza sa Srbijom i rekao da bi svaki sporazum “trebao biti usredotočen na uzajamno priznavanje”.

Joe Biden - Nationalreview.com

Biden je poslao pismo novoj kosovskoj predsjednici Vjosi Osmani, čiji je ured u utorak objavio komunikaciju.
U pismu je rekao da će Washington “nastaviti podržavati napore na osiguranju trajnog mira produktivnim dijalogom između Kosova i Srbije i na kraju sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji”, za koji vjeruje da bi trebao biti usredotočen na uzajamno priznavanje.

Biden je normalizaciju odnosa sa Srbijom nazvao “ključnom za Kosovo da ostvari svoj potencijal i potpuno se integrira u euroatlantske institucije”. prenosi “Klix“.

“Znam da će postizanje tog cilja zahtijevati fleksibilnost i teške kompromise na tom putu, a Sjedinjene Države bit će vam partner na svakom koraku”, napisao je američki predsjednik.

Vlada koja je u martu preuzela dužnost na Kosovu izjavila je da je usredotočena na borbu protiv pandemije i da razgovori sa Srbijom nisu visoko na njenoj listi neposrednih ciljeva. Pregovori o normalizaciji veza između Srbije i Kosova koje je pomogla Evropska unija započeli su prije deset godina i zaustavili se prošle godine.

U svom pismu, Biden je spomenuo “ličnu vezu” svoje porodice s Kosovom. Predsjednikov pokojni sin Beau radio je na Kosovu nakon rata s vojnim snagama i s Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju na jačanju tamošnje vladavine zakona.

Kad je bio potpredsjednik, Joe Biden posjetio je Kosovo s porodicom 2016. godine kako bi prisustvovao ceremoniji imenovanja ceste u blizini američke vojne baze po njegovom sinu koji je umro od raka mozga godinu ranije u 46. godini.

“Moj sin Beau volio je vrijeme koje je proveo na Kosovu radeći na unapređivanju mira i vladavine zakona”, napisao je Biden.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh