Svijet

Josep Borrell: Preko 150.000 ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku izjavio je kako Rusija gomila preko 150 tisuća vojnika na granici sa Ukrajinom. Postoji mogućnost da se dogodi neki incident.

Vojska - Reuters

“Situacija je zabrinjavajuća. Ne možemo isključiti da se dogodi incident”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare. Nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Josep Borrell pohvalio je Ukrajinu za suzdržanost. Zatražio je od Rusije hitno krene s popuštanjem napetosti. prenosi “N1“.

Visoki predstavnik je također izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.

Navaljni je 31. ožujka prestao uzimati hranu. Prosvjedujući protiv loših uvjeta u zatvoru. Navaljni, koji se žali da ima herniju diska, optužuje zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup liječniku i lijekovima.

“Ruske mu vlasti moraju omogućiti da ima pristup liječnicima. Oni su odgovorni za njegovu sigurnost i zdravlje”. Rekao je Josep Borrell.

Međutim, Europska unija ne priprema nikakve nove sankcije protiv Rusije. Nakon gomilanja trupa na ukrajinskoj granici i zbog Navaljnog.

“Za sada se na tome ne radi. Stvari se mogu promijeniti. Ali sada je takva situacija”, rekao je Borrell.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh