Svijet

Ukrajina protjeruje ruskog diplomatu iz ambasade u Kijevu

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je, nakon što je Rusija deportovala ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka, najavilo da će protjerati diplomatu ruske ambasade u Kijevu.

Vladimir Putin - Ft.com

Iz Ministarstva su odbacili sve optužbe na račun ukrajinskog diplomate Sosonjuka, javlja Anadolija.

U saopćenju, u kojem se osuđuje pritvor i deportacija Sosonjuka, naglašeno je da je Rusija ovakvim postupcima prekršila Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Navedeno je da kao odgovor na tu provokaciju, stariji diplomata ruske ambasade u Kijevu mora napustiti Ukrajinu u roku od 72 sata, počev od 19. aprila.

Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) u subotu je saopćila da je Alexander Sosonyuk, ukrajinski konzul u St. Petersburgu, priveden u petak tokom sastanka s ruskim državljaninom na kojem je dobio “povjerljive informacije iz baza podataka sigurnosnih snaga i FSB-a”.

Glasnogovornik ukrajinskog MVP-a Oleg Nikolenko poručio je kako je privođenje njihovog konzula “ruska provokacija” te kako će Ukrajina na to imati svoj odgovor, javila je zvanična ukrajinska agencija Ukrinform.

Privođenje konzula dogodilo se tokom porasta tenzija između Rusije i Ukrajine zbog povećanja ruskog vojnog prisustva uz istočnu granicu Ukrajine, na području koje kontrolišu proruski pobunjenici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh