Svijet

Brazil: Zatraženo od žena da odgode trudnoću zbog situacije s COVID-om

inistarstvo zdravstva u Brazilu pozvalo je žene da, ukoliko je to moguće, odgode trudnoću zbog sve lošije situacije sa širenjem COVID-19

Trudnica - Net.hr

– Ukoliko je moguće, odgodite malo trudnoću, do boljih vremena, kad ćete moći iznijeti vašu trudnoću mirnije – rekao je sekretar za primarnu zdravstvenu zaštitu pri Ministarstvu zdravstva Raphael Parente i dodao:

– Znamo da je u vrijeme zika virusa, godinu ili dvije zabilježeno nešto manje trudnoća u Brazilu, pa je taj broj kasnije ponovo porastao.

U vrijeme epidemije virusa zika u Brazilu između 2015. i 2016. godine, žene su odgađale planove da zatrudne iz straha da bi njihova novorođenčad mogla biti rođena sa mikrocefalitisom.

Tako je 2016. Brazil imao najniži broj novorođene djece za period od 21 godinu. Tri godine kasnije, taj broj je porastao.

– Očigledno je da ovo ne možemo reći nekom ko ima 42, 43 godine. Ali za mlađe žene, koje mogu birati vrijeme kad da ostanu trudne, najbolje to mogu učiniti sada je da malo sačekaju dok situacija ne bude mirnija – rekao je Parente.

Ovaj zvaničnik Ministarstva opravdao je svoj zahtjev objašnjenjem da, po definiciji, trudnoća predstavlja rizik za stvaranje krvnih ugrušaka ili tromboze. prenosi “Faktor“.

Zvaničnik Ministarstva opravdao je svoj zahtjev objašnjenjem da, po definiciji, trudnoća predstavlja rizik za stvaranje krvnih ugrušaka ili tromboze.

Prošle godine je američki CDC upozorio da su trudnice u većem riziku od razvoja ozbiljnih oblika COVID-19.

Ova preporuka dolazi u trenutku kada Brazil bilježi u prosjeku iznad 3.000 smrtnih slučajeva od COVID-19 dnevno.

Brazil do sada ima više od 366.000 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom. Broj potvrđenih slučajeva COVID-19 premašuje 13,8 miliona. Vakcinacija je i dalje spora, sa samo 5,3 posto stanovništva potpuno imuniziranog, s dvije doze, i oko 16 posto stanovništva koje je primilo jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh