Svijet

SAD namjerava do 11. septembra povući sve vojnike iz Afganistana

Američki zvaničnik koji je želio ostati anoniman, kazao je kako će američki predsjednik Joe Biden sutra saopćiti zvaničnu odluku

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden naredio je potpuno povlačenje svih trupa iz Afganistana najkasnije do 11. septembra, izjavio je američki zvaničnik u utorak, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvaničnik, koji je uz uslov da ostane anoniman, govorio za medije uoči Bidenovog zvaničnog saopćenja planiranog za srijedu, kazao je kako je predsjednik odlučan da američke snage smanji na nulu, do dvadesete godišnjice 11. septembra 2001., kada su u SAD-u izvedeni teroristički napadi.

”Nakon detaljne analize, predsjednik Biden je donio odluku o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana i u konačnici okončanju rata u Afganistanu. Proces koordiniranog povlačenja počet ćemo prije 1. maja i planiramo da povučemo sve američke vojnike iz te zemlje do godišnjice 11. septembra”, kazao je zvaničnik.

Dodao je kako će Biden odluku saopćiti sutra.

Smatra kako je okončanje 20-godišnjeg rata u skladu s interesima SAD-a, te da je Bijela kuća saopćenje uputila Kongresu, članovima kabineta, afganistanskoj vladi, NATO saveznicima, bivšim američkim zvaničnicima i ostalim zemljama koje pomažu u Afganistanu.

Dodao je kako će povlačenje biti obavljeno u koordinaciji s NATO-om.

”I talibanima smo poručili da ćemo oštro odgovoriti na bilo kakav napad na poredak i američke snage tokom povlačenja“, navodi zvaničnik.

Ističe kako ovaj proces nije ovisan o uslovima, kao što je to ranije bio slučaj, te da je planirano da svi američki vojnici budu povučeni prije 11. septembra.

Upitan da li će u Afganistanu ostati ikakve američke vojne snage, kazao je kako će ostati određeni broj pripadnika snaga sigurnosti potrebnih za zaštitu diplomatskih predstavništava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh