Svijet

U ovu zemlju stigao je četvrti val koronavirusa

Iran je danas uveo 10-dnevni karantin u većem dijelu zemlje kako bi obuzdao širenje četvrtog vala pandemije koronavirusa, pišu svjetski mediji.

Od 31 pokrajine u lockdwnu će biti 23 pokrajine, kazao je portparol ministarstva zdravstva Alireza Raisi.

Sve radnje, škole, pozorišta i sportski objekti biti će zatvoreni, a zabranjena su i okupljanja tokom ramazanskog posta koji počinje u srijedu.

Broj slučajeva zaraze u Iranu je premašio dva miliona, s novim dnevnim prosjekom od 20.000 zaraženih posljednjih sedam dana. Do sada je u Iranu od posljedica koronavirusa preminulo 64.000 ljudi. prenosi “Radiosarajevo“.

“Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije”, rekao je predsjednik Hasan Ruhani.

Porast novozaraženih je pripisao britanskoj varijanti virusa koja se proširila Iranom iz susjednog Iraka. No, nisu pomogla ni masovna putovanja, svadbe i slavlja tokom iranske Nove godine koja je počela 20. marta, dodao je predsjednik.

Britanska varijanta koronavirusa sada je dominantna u zemlji, a 257 gradova i mjesta su označeni kao crvena područja, rekao je Raisi.
Iran je postao epicentar pandemije na Bliskom istoku.

Vakcinisanje ide sporo, a do sada je u zemlje stigla narudžba iz Rusije s oko dva miliona doza vakcine Sputnik V. Više od 400.000 doza je stiglo u Teheran.

Iran sada čeka na isporuku 4,2 miliona doza vakcine AstraZenece.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh