Svijet

EMOTIVNA PORUKA KRALJICE ELIZABETE PRINCU FILIPU: ‘Bio je moja snaga svih ovih godina…’

Vojvodi od Edinbugha navodno je naglo pozlilo u četvrtak navečer, a uz njega je u trenutku smrti bila supruga

Princ Philip i kraljica Elizabeta - Flickr.com

Kraljica Elizabeta II. je na društvenim mrežama uputila dirljivu poruku svom pokojnom mužu princu Filipu, koji je preminuo jučer u stotoj godini života.

“On je, jednostavno rečeno, moja snaga svih ovih godina i ja, kao i njegova cijela obitelj, ova zemlja i brojne druge zemlje, dugujemo mu više nego što bi on to ikada tražio, dugujemo mu više nego što ćemo ikada znati”, napisala je kraljica koja je bila 73 godine u braku s Filipom.

Radi se o poruci koju je Elizabeta uputila svom suprugu na njihovu 50. godišnjicu braka 1997., a uz nju je objavljena i njihova zajednička fotografija koja je nastala na Filipov 95. rođendan.

“Mislim da je tolerancija onaj suštinski sastojak bilo kojeg braka. Mislim da na mom primjeru možete vidjeti da kraljica tolerancije ima u izobilju”, rekao je princ prilikom proslave zlatnog pira.

Grčki princ Filip i kraljica Elizabeta vjenčali su se 1947. godine. On joj je prvi obznanio smrt njezinog oca pet godina kasnije dok su bili u Keniji, nakon čega je ona postala kraljica sa svega 25 godina.

Imali su četvero djece. Prvog sina Charlesa dobili su u studenom 1948., zatim Anne u kolovozu 1950. Deset godina kasnije u veljači rođen je Andrew, a posljednji se rodio Edward u ožujku 1964. prenosi “Net“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh