Svijet

Kapadokija ugostila oko 200.000 turista za tri mjeseca

Od kako se turizam oživljava u Turskoj zahvaljujući efikasnim epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa, slikovita regija Kapadokija u ovoj zemlji ugostila je oko 200.000 posjetilaca u prvom tromjesečju 2021. godine, najnoviji su podaci Ministarstva kulture i turizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Kapadokija - Twitter

Šarmantno turističko mjesto u centralnoj provinciji Nevsehir, poznato po prepoznatljivim “vilinskim dimnjacima”, podzemnim gradovima, pećinskim hotelima i vožnjama balonima, posjetio je 197.541 domaći i strani turista.

Prema podacima Ministarstva kulture i turizma Turske, broj posjetilaca povećavao se u svakom od prva tri mjeseca ove godine, sa 42.560 u januaru, na 50.668 u februaru do 104.313 u martu.

Vlasti su provodile stroge mjere kao dio Programa certifikacije sigurnog turizma, omogućavajući posjetiocima da razgledaju znamenitosti i mjesta UNESCO-ve svjetske baštine.

Prema podacima ministarstva, sa 61.772 posjetioca Muzej na otvorenom Goreme bio je najpopularniji u prvom kvartalu ove godine, a slijede Muzej na otvorenom Zelve s 58.953 posjetilaca i Podzemni grad Kaymakli s 37.177 posjetilaca.

– Turistički radnici očekuju rast broja turista –

Turistički radnici nadaju se da će broj posjetilaca koji dolaze u Kapadokiju i dalje rasti tokom godine.

“Ova regija ugostila je oko 992.620 turista tokom 2020. godine, godine pogođene pandemijom koronavirusa”, rekao je Ismail Sucu, član regionalnog izvršnog odbora Udruženja turskih turističkih agencija Kapadokije.

“Kao i lokalnim turistima, Kapadokija će biti omiljeno odredište posjetilaca iz Ukrajine i Rusije”, rekao je Sucu za AA.

Dodao je da, pošto se situacija s pandemijom poboljšava, tokom sljedećih godina očekuju da će u Kapadokiji ugostiti četiri do pet miliona turista.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh