Svijet

Češka Republika: Premijer treći put smijenio ministra zdravstva

Češki premijer Andrej Babis je više puta kritikovao Blatnyja zbog njegovog postupanja tokom pandemije koronavirusa, uključujući nametanje strogih uslova za upotrebu eksperimentalnih lijekova za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19

Premijer Češke Republike Andrej Babis smijenio je ministra zdravstva Jana Blatnyja, odnosno trećeg čelnika najviše zdravstvene institucije u zemlji koja je jedna od pandemijom najpogođenijih država Evrope, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jana Blatnyja će na poziciji ministra zdravstva zamijeniti Petr Arenberger, direktor praške Univerzitetske bolnice Vinohrady, koji će zakletvu položiti u srijedu.

Babis je više puta kritikovao Blatnyja zbog njegovog postupanja tokom pandemije koronavirusa, uključujući nametanje strogih uslova za upotrebu eksperimentalnih lijekova za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19 infekcije.

Blatny je također bio na udaru kritika proruskog predsjednika Milosa Zemana, Babisovog saveznika, koji je prošlog mjeseca zatražio od premijera da smijeni dosadašnjeg ministra zbog njegovog odbijanja ruske vakcine Sputnik V, koju još uvijek nije odobrila Evropska agencija za lijekove.

Ministar je na dužnost stupio 29. oktobra prošle godine zamijenivši vodećeg epidemiologa Romana Prymula, koji je smijenjen nakon što je fotografisan u jednom od restorana koji je trebao biti zatvoren u sklopu restriktivnih mjera u zemlji.

Prymula je 21. septembra 2020. godine na tom položaju naslijedio Adama Vojtecha, kako bi omogućio drugačiji pristup pandemiji usred rastućeg broja zaraženih koronavirusom.

Najnovija smjena ministra zdravstva dešava se u vrijeme kada je broj novozaraženih koronavirusom u Češkoj u padu.

Dosad je u toj zemlji, koja ima 10,7 miliona stanovnika, zabilježeno 1,65 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica infekcije preminulo 27.329 osoba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh