Svijet

Izrael: Netanyahu dobio mandat za formiranje nove vlade

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin dao je mandat premijeru Benjaminu Netanyahuu za formiranje nove vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Benjamin Netanyahu - Jpost.com

Rivlin je na konferenciji za medije u uredu u zapadnom Al-Qudsu (Jerusalemu) kazao da je Netanyahu, lider parije Likud koja je osvojila najviše glasova na prijevremenim općim izborima održanim 23. marta, dobio mandat za formiranje vlade.

Istakao je da nijedan od kandidata nije imao dovoljan broj glasova za formiranje vlade, dodajući da ipak Netanyahu ima najveće šanse.

Rivlin je naglasio da su od njegovog stupanja na dužnost pet puta održani izbori u Izraelu, od kojih čak četiri u posljednje dvije godine.

Podsjetio je da nijedna stranka na izborima nije osvojila 61 zastupničko mjesto, koliko je potrebno za formiranje vlade zbog čega je u ponedjeljak održao sastanak sa čelnicima 13 stranaka koje su ušle u parlament kako bi donio odluku o imenu kandidata za formiranje koalicione vlade.

Tokom razgovora nijedan od kandidata nije dobio podršku 61 zastupnika za formiranje koalicione vlade.

Netanyahu je imao podršku 52 zastupnika, Yair Lapid, lider stranke Yesh Atid, 45, a Naftali Bennett, čelnik partije Yamina, imao je podršku sedam zastupnika.

Kandidat, kojeg odredi predsjednik, mora formirati vladu u roku od 28 dana, uz mogućnost produženja roka za još dvije sedmice.

Ukoliko kandidat ne uspije formirati koalicionu vladu i u dodatnom roku, predsjednik u tom slučaju mandat za formiranje vlade daje drugom kandidatu.

Ako i taj kandidat ne uspije formirati koalicionu vladu u roku od 28 dana, predsjednik tada mandat daje parlamentu. Ako se parlament ne može dogovoriti oko imena mandatara za formiranje vlade u roku od tri sedmice, tada se zakazuju prijevremeni izbori.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh