Svijet

Vladimir Putin potpisao zakon koji mu omogućava još dva predsjednička mandata

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji mu omogućava da se kandiduje za još dva mandata na predsjedničkoj funkciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Vladimir Putin - Tanjug.rs

Zakon definiše i dodatne uslove za predsjedničke kandidate, po kojima kandidat za predsjednika može biti samo ruski državljanin stariji od 35 godina koji je stalno boravio u Rusiji najmanje 25 godina, a nikada nije imao državljanstvo ili dozvolu stalnog boravka druge države.

Ova se odredba ne odnosi na Ruse koji su “prethodno imali državljanstvo države koja je, ili čiji je dio primljen u Rusku Federaciji u skladu sa saveznim zakonima”.

Pomenuti zakon je usvojen u parlamentu prošle sedmice, a u skladu je s ranijim ustavnim promjenama.

Vladimir Putin je na mjesto predsjednika Ruske Federacije izabran 2000. i tu dužnost je obnašao do 2008. godine, kada je na mjesto predsjednika izabran Dimitri Medvedev. Putin je ponovo izabran nakon četiri godine, a sadašnji mandat završava 2024.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh