Svijet

Saudijski ministar Bin Farhan: Normalizacija s Izraelom bila bi od koristi za cijeli region

Normalizacija bi bila od ekonomske, društvene i sigurnosne koristi za cijeli region, mišljenja je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal Bin Farhan

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan kazao je kako bi normalizacija pozicije Izraela bila od ekonomske, društvene i sigurnosne koristi cijelom regionu.

Saudijski ministar Bin Farhan u intervjuu za CNN izjavio je kako ne zna da li će uskoro doći do sporazuma između njegove zemlje i Izraela.

Smatra kako bi normalizacija pozicije Izraela u regionu bila od velike koristi za region.

”Normalizacija bi bila od ekonomske, društvene i sigurnosne koristi za cijeli region”, mišljenja je Bin Farhan.

Istakao je i kako normalizacija neće biti uspješna bez rješavanja palestinskog pitanja i formiranja palestinske države unutar granica iz 1967. godine.

Podsjetio je kako je ranije obećana normalizacija s Izraelom, ako u skladu s Arapskom mirovnom inicijativom, dođe do formiranja nezavisne palestinske države s Istočnom al-Qudsom kao glavnim gradom i na bazi granica iz 1967. godine.

Nakon Egipta i Jordana, u 2020., među zemljama koje su pristale na normalizaciju odnosa sa Izraelom nalaze se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Maroko i Sudan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh