Svijet

Zovu ih evropsko čudo, jer ova zemlja je uspjela da za dva mjeseca virus stavi pod kontrolu: Kako su se izborili protiv kovida?

Krajem januara, iz ove zemlje stizali su dramatični apeli za pomoć, a bolnice su bile pred potpunim kolapsom.

Portugal - Zena.blic.rs

Brojali su i po 16.000 novozaraženih dnevno, a za samo dva mjeseca, slika je potpuno drugačija. Evo kako su postali evropsko čudo, kako ih zovu.

Krajem januara, iz ove zemlje stizali su dramatični apeli za pomoć, a bolnice su bile pred potpunim kolapsom. Brojali su i po 16.000 novozaraženih dnevno, a za samo dva mjeseca, slika je potpuno drugačija. Evo kako su postali evropsko čudo, kako ih zovu.

Portugal je ovih sedmica proglašen evropskim čudom jer broj novozaraženih sada je pao na oko 28 slučajeva sedmično na 100.000 stanovnika. Krajem januara, imali su ih po 878 na 100.000 stanovnika. Za manje od dva mjeseca, postali su najmirnija zemlja EU što se tiče pandemije, a brojke nastavljaju da opadaju.

Sredinom februara Portugal je uveo policijski sat, obavezan rad od kuće do kraja godine, a na kompanijama je da dokažu da ne mogu da organizuju rad od kuće kako bi dobile izuzeće od države. Period oko Božića i Nove godine bio je poguban i britanska varijanta virusa širila se Portugalom brzinom munje. Vrhunac je bio krajem januara, dok su sredinom februara portugalske bolnice bile na rubu kolapsa, tako da je njemačka vojska poslala sanitetski tim za pomoć u Lisabon.

Danas, piše “Der Spiegel”, Portugal je evropsko čudo. “Tajna” je vrlo jednostavna – politika strogog karantina koji je i dalje na snazi i koji se poštuje. Broj novozaraženih dramatično opada, a dramatično je rastao od kraja decembra. Iz kuće se sme samo po hranu, kod doktora, ili na posao ukoliko je rad od kuće nemoguć – uz potvrdu poslodavca. Dozvoljena je i kratka šetnja bez udaljavanja od kuće.

– Portugal je kratkim zaključavanjem porazio koronavirus. Ključna je bila zabrana izlaska iz kuće u svim teže pogođenim regijama – poručio je zdravstveni ekspert njemačkih socijaldemokrata Karl Lauterbač dodavši da je Portugal uzor koji i Njemačka treba da slijedi, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh