Svijet

Rusija prva u svijetu registrovala vakcinu protiv koronavirusa za životinje

Rusija je prva u svijetu registrovala vakcinu protiv koronavirusa za životinje, saopšteno je u srijedu iz Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor), javlja Anadolu Agency (AA).

Vakacina - Ilustracija / N1

Vakcine su razvijene za mesoždere, naglasio je Konstantin Savenkov, zamjenik šefa Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Testiranje vakcina, nazvanih CarnivacCov, započelo je u oktobru prošle godine, a izvršeno je na psima, mačkama, arktičkim lisicama, nercovima, lisicama i drugim životinjama”, rekao je Savenkov.

Objasnio je da su rezultati studija pokazali da su vakcine bezopasne i 100 posto efikasne, kao i da su sve vakcinisane životinje razvile antitijela na koronavirus.

U Rusiji je registrovana vakcina CarnivacCov protiv zaraze koronavirusom kod mesoždera, koju je razvio Savezni centar za zaštitu zdravlja životinja, pri Rosselkhoznadzoru. To je prvi i do danas jedini COVID-19 profilaktički lijek u svijetu za životinje“, rekao je Savenkov.

Prema njegovim riječima interes za ove vakcine pokazale su Grčka, Poljska, Austrija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Singapur.

Objašnjavajući potrebu za vakcinama za životinje, Savenkov je podsjetio da je otkriveno da životinje mogu biti nosioci virusa, te da su mnoge zemlje registrovale slučajeve masovnih infekcija životinja.

Upotreba vakcina, prema ruskim naučnicima, može spriječiti razvoj mutacija koronavirusa, koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena između vrsta. Istovremeno, vrijedi napomenuti da ne postoje naučni dokazi o prenosu koronavirusa sa životinja na ljude, što je Svjetska zdravstvena organizacija više puta saopštila“, rekao je Savenkov.

Slučajevi zaraze životinja koronavirusom zabilježeni su u brojnim zemljama a najveće poznate epidemije registrovane su na farmama nerca u Danskoj, SAD-u, Italiji, Španiji i Švedskoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh