Svijet

Joe Biden imenovao prvog muslimanskog sudiju u historiji SAD-a

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden nominovao je prvog muslimanskog saveznog sudiju u historiji zemlje za Okružni sud SAD.

Joe Biden - Screenshot

Ukoliko njegov izbor potvrdi Senat, Zahid Quraishi će postati prvi musliman na toj poziciji u New Jerseyu.

Bidenovih 11 pravosudnih kandidata veoma je raznoliko, tu su i tri afroamerikanke među koima i prva žena iz azijske Amerike i Tihog okeana nominovana za Okružni sud u Washingtonu, kao i prva žena koja bi bila savezni sudija u okrugu Maryland.

Ovi nominovani kandidati izvučeni su iz najboljih i najbistrijih umova američke pravne profesije”, rekao je Biden.

Prema njegovim riječima, svaki je duboko kvalifikovan i spreman da dijeli pravdu vjerno Ustavu i nepristrasno prema američkom narodu, a zajedno predstavljaju široku raznolikost pozadine, iskustva i perspektive koja čini naciju snažnom.

Quraishi, pakistanskog porijekla, takođe je bio prvi musliman koji je služio kao američki sudija za prekršaje u New Jerseyu 2019. godine.

Rođen u New Yorku, a odrastao u New Jerseyu, Quraishi je diplomirao na John Jay koledžu za krivično pravo 1997. godine i doktorirao na Pravnom fakultetu Rutgers 2000. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh