Svijet

Johnson&Johnson donira 400 miliona doza vakcina Africi

Kompanija Johnson&Johnson saopštila je da je dogovoreno da se afričkim zemljama donira 400 miliona doza vakcina protiv virusa korona.

FILE - This September 2020 photo provided by Johnson & Johnson shows a single-dose COVID-19 vaccine being developed by the company. A late-stage study of Johnson & Johnson’s COVID-19 vaccine candidate has been paused while the company investigates whether a study participant’s “unexplained illness” is related to the shot, the company announced Monday, Oct. 12, 2020. (Cheryl Gerber/Courtesy of Johnson & Johnson via AP, File)

Proizvođač lijekova navodi da će prema svom sporazumu s Afričkim fondom za akviziciju vakcinu osigurati do 220 miliona doza vakcina za 55 zemalja članica Afričke unije, a isporuka započinje u tromjesečju od jula do septembra. Fond će moći naručiti 180 miliona dodatnih doza od J&J, što je ukupno 400 miliona doza do 2022. godine.

Vakcina još uvijek mora dobiti odobrenje regulatora u afričkim zemljama, ali Svjetska zdravstvena organizacija odobrila ju je za hitnu upotrebu 12. marta, javlja AP.

J&J takođe ima probni sporazum s Gavijem, Savezom za vakcine, da pomogne u podršci programa Kovaks koji podržava SZO za dobivanje COVID-19 vakcina u 190 zemalja sa niskim i srednjim prihodima, od kojih su mnoge u Africi.

Johnson&Johnson i Gavi još trebaju potpisati ugovor o avansnoj kupovini kako bi do 2022. godine tom programu osigurali do 500 miliona doza vakcine J&J.

U kasnoj fazi testiranja, vakcina J&J spriječila je oko 67 odsto simptomatskih infekcija virusom korona i bila je 85 posto učinkovita u prevenciji teške bolesti, počevši od 28 dana nakon vakcinacije. prenose 2Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh