Svijet

WHO: Virus je na ljude vjerojatno prešao sa šišmiša, ali preko neke životinje

MEĐUNARODNA ekspertna misija, koja je boravila u Wuhanu, zaključila je da je vrlo vjerojatno da je uzročnik covida-19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje, istodobno gotovo potpuno isključujući mogućnost da je virus “pobjegao” iz nekog laboratorija.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Stručni tim je tezu o “posrednom domaćinu” virusa ocijenio “vjerojatnom do vrlo vjerojatnom”, dok je za tezu o “bijegu” virusa iz nekog laboratorija napisao da je “iznimno malo vjerojatan” u dugoočekivanom izvješću tima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) čiji je primjerak pribavila francuska novinska agencija AFP prije službene objave.

Izvješće međunarodne misije u Wuhanu s velikim je interesom iščekivano od odlaska tima iz Kine prije više od mjesec dana.

Odgode u objavi zaključaka tima, izrađenih u suradnji s kineskom stranom, pripisane su problemima u koordinaciji i prijevodu dok se u pozadini odvijao diplomatski rat oko sadržaja toga izvješća.

Na konferenciji za novinare u Wuhanu 9. veljače, na kraju boravka međunarodnih stručnjaka u Kini, članovi toga tima i predstavnici kineske strane jasno su rekli da ne mogu još izvući nikakve čvrste zaključke.

No tada su rekli da su radili na rangiranju brojnih teza prema njihovoj vjerojatnosti.

Karika koja nedostaje
Stručnjaci vjeruju da je virus SARS-CoV-2, koji izaziva bolest covid-19, potekao od šišmiša.

Jedna od analiziranih mogućnosti bila je da je virus izravno prešao sa šišmiša na čovjeka. Prema konačnom izvješću stručnog tima ta je mogućnost “moguća do vjerojatna”.

Prema stručnom timu, od tog scenarija vjerojatnije je da je virus sa šišmiša prešao na neku drugu životinju koja je potom zarazila ljude.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh