Svijet

Glatko je prošao je poligraf i pušten je na slobodu – onda je ubio 39 ljudi

Opasna mašina.

Aldrič Ejms - Screenshot

Glumac Branislav Lečić juče je davao izjavu povodom optužbi njegove koleginice Danijele Štajnfeld da ju je si*ovao, a poslije saslušanja se pohvalio da je prošao poligraf, popularno nazvan “detektor laži”.

Lečić se sve vrijeme, otkada je Štajnfeldova izašla u medije sa optužbama za si*ovanje koje se navodno dogodilo 2012. godine, insistirao da želi ide na poligraf. Ne ulazeći u to da li je Lečić nevin ili kriv (o tome će odlučivati sud, koji još nije ni procijenio da li ima dovoljno dokaza za pokretanje postupka), činjenica je da poligraf kao dokaz ne služi gotovo ničemu, jer je suviše nepouzdan.

Na primjerima koje ćemo predočiti, bez namjere da ih poredimo sa Lečićevim slučajem, jasno je da može da bude i veoma opasan. U pitanju su opasni ljudi, koje su glatko uspjeli da prođu poligraf, neki čak i više puta.

1) Čarls Edmund Kalen – Priznao je, na kraju, ubistvo 40 ljudi, dok je radio kao bolničar u jednoj bolnici u Nju Džersiju, SAD. Poslije prvog ubistva, policija ga je stavila na poligraf, koji je glatko prošao, pa je pušten na slobodu. Poslije toga je ubio još 39 ljudi, čija ubistva je potvrdio, a procjenjuje se da je broj žrtava, kojima je najčešće uz pomoć jakih lijekova izazivao srčani udar, stigao do 400.

2) Aldrič Ejms – Ruski špijun koji je radio u CIA, odgovoran za smrt preko 100 američkih obavještajaca. Kada su procijenili da je on “krtica” u redovima obavještajne službe, stavili su ga na poligraf, koji je prošao. Kasnije su ga uhapsili uz pomoć prisluškivanih razgovora, a osuđen je 1994. godine na doživotnu robiju.

Ejms je u zatvoru otkrio kako je prošao poligraf. “Nema tu posebne magije”, rеkaо је, “Samouvjerenost je ključna. Samouvjeronost, i prisan odnos sa istražiteljem.”

3) Ričard Krafts – Ubio je svoju suprugu Hele motornom testerom, a zatim je zamrzao, raskomadao i bacio u mašinu za sječenje drva. Policija je našla testeru bačenu u obližnje jezero, kao i dijelove tijela njegove supruge. Na kreditnoj kartici je ostalo zabilježeno da je kupio novi zamrzivač neposredno prije ubistva, kao i motornu testeru.

Krafts je tri puta uspio da prođe poligrafsko testiranje, ali je zbog neoborivih i očiglednih dokaza osuđen na 50 godina zatvora, 1987. godine. Državni tužilac koji je radio slučaj rekao je za Njujork tajms da je Krafts bio jedan od najhladnokrvnijih ljudi koje je vidio u životu.

4) Ted Bandi – Jedan od najozloglašenijih serijskih ubica svih vremena, priznao je da je ubio 30 djevojaka i žena širom SAD-a tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Pre toga, uspio je da prođe poligraf, a njegov advokat je rekao da, ako je Bandi mogao da prevari poligraf, od tada više ne vjeruje u tu vrstu ispitivanja.

5) Mark Kristi – Možda najgori slučaj kada je poligraf pogriješio, poslao je nevinog čovjeka u zatvor, a ubicu na slobodu. Godine 1988, istraga Viole Menvil dovela je do dvojice osumnjičenih, a krivicu je priznao Frenk Sterling, koji je zatim i osuđen. Sterling je sve vrijeme tvrdio da je bio mučen tokom ispitivanja i da je zato priznao, i da nema nikakve veze sa ubistvom Menvilove.

Za to vrijeme, drugi osumnjičeni, Mark Kristi, je prošao poligraf. Četiri godine kasnije, Kristi je oteo i ubio Kali En Polton, četvorogodišnju djevojčicu.

Da je poligraf dao ispravne rezultate, Kali ne bi bila ubijena, a nesretni Sterling ne bi proveo čitave 22 godine u zatvoru, za zločin koji nije počinio. Poslije više od dve decenije je pušten na slobodu i proglašen nevinim, prenosi “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh