Svijet

Prvo službeno obraćanje Bidena: Planiram se opet kandidovati za predsjednika

Američki predsjednik Joe Biden upozorava da će biti odgovora ako Sjeverna Koreja odluči eskalirati, ali kaže i da se njegova administracija pripremila za diplomaciju

Joe Biden - Screenshot

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden upozorio je Sjevernu Koreju da ne provodi daljnja testiranja balističkih projektila.

Upozorenje je uslijedilo nakon što je Pyongyang u srijedu ispalio dvije balističke rakete kratkog dometa u Japansko more. Biden je rekao da krše rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se Sjevernoj Koreji zabranjuje razvoj oružja.

“Savjetujemo se s našim saveznicima i partnerima i bit će odgovora ako se odluče za eskalaciju. Odgovorit ćemo u skladu s tim. Ali, također sam spreman za neki oblik diplomacije, ali to mora biti uvjetovano konačnom denuklearizacijom“, rekao je američki predsjednik u prvom zvaničnom obraćanju nakon ulaska u Bijelu kuću.

Biden se složio da je Sjeverna Koreja najnužniji vanjskopolitički izazov s kojim se suočavaju SAD. Što se tiče njegovih budućih planova, Biden je rekao:

“Planiram se ponovo kandidovati za izbore 2024. godine.“

Administracija Joea Bidena proteklog je mjeseca u više navrata pokušala uspostaviti kontakt sa vlastima Sjeverne Koreje, ali zvanični Pyongyang nije odgovarao na pozive.

Bivši američki predsjednik Donald Trump se u junu 2018. godine sastao sa Kim Yong-unom u Singapuru, a potom su razmjenjivali i pisma, ali nije napravljen iskorak u rješavanju nesuglasica vezanih za plan Sjeverne Koreje o razvoju nuklearnog oružja i balističkog raketnog arsenala.

Što se tiče američkog plana za povlačenje trupa iz Afganistana do 1. maja, Biden je kazao:

“Teško nam je povući sve svoje trupe do 1. maja iz taktičkih razloga, ali mogu reći da ne namjeravamo dugo ostati tamo.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh