Svijet

Danska produžila obustavu upotrebe AstraZeneca vakcine

Obustava upotrebe te vakcine protiv koronavirusa produžena je na još tri nedelje

Vlasti Danske danas su odlučile da produže obustavu upotrebe vakcine protiv koronavirusa AstraZeneca na još tri nedelje, dok nastavljaju evaluaciju te vakcine, javlja Anadolu Agency (AA).

Takva odluka doneta je “na osnovu pretpostavljenih nuspojava”, rekla je Tanja Erichsen iz Agencije za lekove na konferenciji za novinare.

Danska je obustavila upotrebu te vakcine 11. marta, kao meru predostrožnosti, a nakon izveštaja da je šezdesetogodišnja žena preminula od krvnih ugrušaka koji su se pojavili nedelju dana nakon što je primila vakcinu.

Nedugo potom prijavljena je smrt i druge osobe u zemlji, ponovo nakon primanja vakcine AstraZeneca.

Zdravstveni zvaničnici u zemlji naveli su da ne postoje dokazi da je vakcina uzrok ijedne smrti.

“Želim da naglasim da ne govorim o običnim krvnim ugrušcima, kao što su oni u rukama, nogama i plućima. Ne može se potpuno isključiti mogućnost da postoji veza između vakcine i veoma retkih slučajeva krvnih ugrušaka”, kazala je Erichsen.

Obustava upotrebe vakcine trajaće najmanje do 18. aprila.

Norveška i Švedska takođe su obustavile upotrebu AstraZeneca vakcine. Još neke evropske zemlje suspendovale su vakcinu, ali su nakon objave Evropske agencije za lekove (EMA) da je vakcina bezbedna ponovo počele sa primenom te vakcine.

Evropska agencija za lekove navela je da koristi vakcine i dalje prevazilaze rizike, te da će vakcina nastaviti da se upotrebljava, ali da će se kontrolisati da li će se stvaranje krvnih ugrušaka nastaviti.

Oko 150.000 ljudi u Danskoj dobilo je dozu te vakcine.

“Trenutno, ne postoje osnovi za konačnu odluku o daljoj upotrebi vakcine AstraZeneca. Mnoga istraživanja su pokrenuta, ali još nema zaključaka, te je jedino logično da produžimo obustavu upotrebe”, naveo je direktor Zdravstvene agencije Danske Soeren Brostroem.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh