Svijet

Počeo samit lidera EU-a

Čelnici zemalja članica Evropske unije (EU) sastali su se kako bi razgovarali o brojnim pitanjima, uključujući pandemiju koronavirusa, proces vakcinacije, odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusijom i Turskom te ekonomsku situaciju u evropskom bloku, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastava EU - Cakovec.hr

Danas je počeo dvodnevni samit lidera EU-a koji će se održati putem videokonferencije zbog pandemije koronavirusa.

Na prvoj sesiji razgovarat će se o pitanjima isporuke vakcina protiv COVID-19, tehničkim aktivnostima oko certifikata o vakcinaciji, načinima kako povećati broj vakcinisanih u zemljama EU-a te o ograničenjima na izvoz vakcina.

Čelnici zemalja članica EU-a tokom samita će raspravljati i o odnosima s Turskom i pitanju istočnog Mediterana.

Očekuje se da će Evropska komisija zatražiti od država članica odobrenje za početak pregovora o prilagođavanju trenutnim uvjetima Sporazuma o readmisiji migranata zaključenog između Turske i Evropske unije (EU) 18. marta 2016. godine.

Jedna od tačaka dnevnog reda trebala bi biti i odnosi EU-a i Rusije koji su u posljednje vrijeme nazadovali.

Prvog dana samita prisutnima će se putem videokonferencije obratiti i američki predsjednik Joe Biden. Očekuje se da će Biden iznijeti stavove o budućnosti transatlantskih odnosa i skrenuti pažnju na značaj odnosa s EU-om.

Glavne teme samita u petak bit će pitanja ekonomije i digitalne transformacije. Čelnici zemalja EU-a razgovarat će o temama poput jedinstvenog tržišta, industrijske politike i oporezivanja digitalnih usluga.

Očekuje se da će lideri na posljednjoj sjednici razgovarati o naporima potrebnim kako bi euro igrao važniju ulogu u globalnoj trgovini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh