Svijet

Njemačka: Merkel odustala od zatvaranja za uskršnje praznike

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je odustala od kontroverznog plana petodnevnog zatvaranja za vrijeme uskršnjih praznika, od 1. i 5. aprila, navodeći da je takva odluka bila pogrešna, javlja Anadolu Agency (AA).

Angela Merkel - Screenshot

Nakon preokreta, Merkel se u kratkoj izjavi izvinila naciji.

“Cijeli ovaj proces pokrenuo je dodatnu neizvjesnost”, rekla je Merkel i dodala: “Duboko žalim zbog toga i zbog toga molim građane da mi oproste”.

Ona je preuzela punu odgovornost za svoj postupak navodeći da je u pitanju isključivo njena greška.

Prije objave odluke, kancelarka je o njoj obavijestila 16 državnih premijera.

Ideja je “osmišljena u najboljoj namjeri”, rekla je Merkel, ukazujući na potrebu usporavanja trećeg talasa pandemije.

“Ipak, ideja o striktnom zatavaranju tokom uskršnjih praznika bila je pogreška. Postojali su dobri razlozi, ali u kratkom vremenskom razdoblju ovaj plan se nije mogao dovoljno dobro provesti, ako se uopšte ikad može provesti na takav način da postoji razuman odnos troškova i koristi”, rekla je Merkel.

Objasnila je da se previše pitanja nije moglo riješiti u kratkom vremenu, od nastavka isplate plata do situacije u trgovinama i kompanijama.

U utorak navečer, savezna i državna vlada Njemačke odlučile su pooštriti uskrsnu blokadu od 1. do 5. aprila. Ova odluka je naišla na žestoke kritike, a postojali su i nesporazumi oko primjene odluke.

Stopa zaraze u Njemačkoj raste brzinom kakva nije viđena od rekordno visokih nivoa u decembru i januaru.

Brojevi su naglo opali u februaru, ali sada se opet rastu jer Njemačka ulazi u treći talas pandemije, izazvan novim varijantama i zarazama osoba mlađih od 65 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh