Svijet

Sjeverna Koreja izvršila testiranje raketa prvi put nakon dolaska Bidena na vlast u SAD-u

Sjeverna Koreja je provela svoje prvo testiranje oružja otkako je Joe Biden stupio na dužnost američkog predsjednika, a prema navodima američkih medija, riječ je o testiranju raketa kratkog dometa, prenosi CNN.

Kim Jong-un - Twitter

Test naoružanja, kako se navodi u medijima, bio je očekivan jer su brojni američki zvaničnici očekivali kako će sjevernokorejski lider Kim Jong-un na ovaj način poslati poruku novom američkom predsjedniku o značaju Sjeverne Koreje unutar regije.

Jedan američki dužnosnik rekao je CNN-u da je Sjeverna Koreja lansirala projektile kratkog dometa, a ne balističke rakete, što je ključna razlika zbog koje američka administracija najvjerovatnije neće reagovati i tretirati nova testiranja kao kršenje propisa.

“Ne vidimo nova testiranja oružja u Sjevernoj Koreji kao ugrožavanje pokušaja ostvarivanja boljih diplomatskih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje”, rekao je jedan od američkih zvaničnika.

Američki mediji su, nakon što su saznali za nova testiranja naoružanja u Sjevernoj Koreji, postavili nekoliko pitanja i američkom predsjedniku Bidenu, koji je naglasio kako su “saznali za testiranja, ali da to ne mijenja mnogo trenutne odnose”.

Iako je američka administracija naglasila kako se ne radi o grubom kršenju pravila, ponovili su kako su američke snage u ovoj regiji uvijek spremne na odgovor te se nalaze u stanju pripravnosti. prenosi Klix

“Teško bi bilo naći mjesto na planeti gdje smo trenutno više oprezni nego što je to slučaj sa Sjevernom Korejom. Naše snage su uvijek spremne, uvijek u visokoj pripravnosti”, rekao je jedan visoki zvaničnik.

Iako su se mnogi zvaničnici i analitičari u SAD-u složili sa činjenicom kako nova testiranja ne predstavljaju značajnu opasnost, istakli su kako je Sjeverna Koreja i ovaj put poprilično rano izvršila testiranja koja su već počela predstavljati tradicionalni znak dobrodošlice novom američkom predsjedniku.

Slična testiranja Sjeverna Koreja je izvršila i 2017. godine nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast te 2009. godine tokom vladavine Baracka Obame.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh