Svijet

Jeremić: Srbija je poslužila Kini za treću fazu ispitivanja vakcine, ali se isplatilo

Predsjednik srbijanske Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je proces vakcinacije u ovoj zemlji jako dobar, ali da je to plod rizika koji se na sreću isplatio.

Vuk Jeremić - Nezavisne.com

“Ključan je bio dogovor sa Kinom, po kojem smo mi praktično postali jedna od zemalja za treću fazu kliničkog testiranja vakcine Sinofarm – bio je to jako riskantan potez koji se isplatio”, rekao je Jeremić u intervjuu za BBC na srpskom.

Imali smo sreće figurativno rečeno, nastavio je, stavili smo (na ruletu) sve na crveno i ispalo je ‘crveno.

“Bolje da ne razmišljamo šta bi bilo da je ispalo crno”, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su proizvodnja i distribucija vakcina postale važan element meke moći nekih država, u čemu je najdalje odmakla Kina, što se vidi i na primjeru Srbije.

“Vakcinalna diplomatija biće još jedno polje rivaliteta Kine i Zapada, predvođenog Amerikom, ali je još rano da se podvuče crta i vidi ko je pobjedio, a ko izgubio, mada je Kina u značajnoj prednosti”, rekao je Jeremić. prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh