Svijet

Njemački ministar zdravstva: Evropa nema dovoljno vakcina da zaustavi treći val

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je da zaraze ponovo rastu zbog novih varijanti koronavirusa

Evropa nema dovoljno vakcina da zaustavi treći val nove vrste koronavirusa, rekao je u petak u Berlinu njemački ministar zdravstva Jens Spahn, javlja Anadolu Agency (AA).

Spahn je rekao da su infekcije u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama ponovno u porastu zbog novih varijanti koronavirusa.

“Sada smo u trećem valu pandemije, brojevi ponovno rastu, udio mutacija je velik”, rekao je njemački ministar dok je zemlja ove sedmice registrovala najveći porast slučajeva COVID-19 od januara.

Britanska varijanta virusa čini više od 72 posto novih slučajeva u Njemačkoj, u odnosu na oko 46 posto slučajeva prije tri sedmice.

Spahn je naveo da neće biti dovoljni napori Njemačke i drugih evropskih zemalja, koje su intenzivirale vakcinaciju posljednjih sedmica, da se zaustavi novi val koronavirusa.

“U analizi situacije treba istaći da u Evropi još uvijek nemamo dovoljno vakcina da zaustavimo treći val samo vakcinacijom”, rekao je njemački ministar zdravstva.

Čak i ukoliko se u EU isporuče vakcine na vrijeme, Spahn smatra da će trebati nekoliko sedmica da se vakcinišu rizične grupe.

Prema podacima portala “Worldometers”, zemlje sa najvećim rastom broja novozaraženih osoba u Evropi su Francuska, Poljska, Italija, Češka i Njemačka.

Njemačka je u četvrtak potvrdila najveći porast novozaraženih u posljednja dva mjeseca.

Potvrđena su 17.504 nova slučaja zaraze, što je najveći dnevni rast od 2. januara, objavio je Institut “Robert Koch”. Preminulo je još 227 osoba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh