Svijet

Ukrali su moje slike i dijele ih na internetu! Grupa od 12 hrabrih djevojaka u borbi protiv hakera i osvetničke po*nografije

U prvi mah nisu dobile podršku policije, ali su formirale grupu i zahtjevale akciju, pa je ipak pokrenuta istraga njihovih slučajeva.

Lapotop - Ilustracija / Blogspot.com

Dvanaest žena i djevojaka iz istog engleskog gradića, među kojima je i nekoliko maloljetnica, postale su žrtve sajber kriminala, kada su njihove intimne fotografije završile na sajtu koji sadrži 73.000 uglavnom “nepristojnih” fotografija žena iz cijelog svijeta.

Vjeruje se da su fotografije ovih djevojaka i žena iz Velike Britanije ukradene sa privatnih profila na društvenim mrežama ili od strane bivših momaka, a smatraju da bi glavni krivac mogao da bude haker iz njihovog komšiluka.

U prvi mah nisu dobile podršku policije, ali su formirale grupu i zahtjevale akciju, pa je ipak pokrenuta istraga njihovih slučajeva.

– Prošlog ljeta sam otkrila da su moje privatne slike na kojima imam 17 godina postavljene na taj sajt, a on omogućuje da se fotografije anonimno dijele sa svima. Slike su iz mog privatnog albuma na Fejsbuku, što znači da je mogao da ih vidi samo neko od mojih prijatelja, odnosno neko koga sam smatrala prijateljem, jer ne prihvatam nepoznate ljude – ispričala je Rubi, jedna od žrtava.

Džes, druga žrtva iz istog grada, kaže da joj se svijet srušio kada je vidjela svoje provokativne fotografije na sajtu. Zatim je prepoznala još nekoliko drugih djevojaka.

– To su predatori! Strašno je što smo išli u školu s njima, kupujemo u istom supermarketu. Jedina dobra stvar je što podržavamo jedna drugu. Krajnje je vrijeme da upremo prstom u ljude koji šire ove slike – kaže Džes.

U Engleskoj i Velsu ilegalno je prikazivati privatne fotografije i video snimke nekoga bez njegovog pristanka, a s namjerom da se naškodi toj osobi. Ipak, u mnogim slučajevima to je teško dokazati.

– Ne osjećam se sigurno u svom gradu. Osjećam se usamljeno. Pisale smo svim mogućim institucijama. Pored fotografija nekih djevojaka stajala su i imena, radna mjesta, škole u koje su išle… – kaže Rubi.

Povodom ovog slučaja oglasila se britanska poslanica Marija Miler, koja se zalaže za bolju zaštitu od se*sualnog zlostavljanja i priznaje da zakon nije baš išao u korak sa tehnologijom.

– Policiji je vrlo teško da slučaj privede kraju. Pozivam vladu da promijeni zakone vezane za osvetničku po*nografiju i da napravi jednostavan zakon koji specifično kaže da je objavljivanje intimnih fotografija bez nečije saglasnosti krivično djelo – izjavila je Marija Miler, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh