Svijet

Vakcinisanje započelo u 121 zemlji svijeta, u BiH još čekamo vlasti

Prema podacima prikupljenim od Bloomberga, primijenjeno je više od 354 miliona doza u 121 zemlji

U toku je najveća kampanja vakcinisanja u historiji. Prema podacima prikupljenim od Bloomberga, primijenjeno je više od 354 miliona doza u 121 zemlji. Najnovija stopa je otprilike 9,14 miliona doza dnevno.

BiH među zemljama Trećeg svijeta
Ovo još jednom šalje jasnu poruku o mizernom radu vlasti u BiH i dovođenju naše zemlje u kategoriju rijetkih zemalja u kojima još nije počela ozbiljna kampanja imunizacije.

I dok je Republika Srpska uspjela nabaviti skromnih 40-ak hiljada vakcina, FBiH je dobila jedino one vakcine koje su stigle kao donacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ta količina, očigledno, nije dovoljna ni za to da nas svjetske statističarske organizacije registriraju u svojim izvještajima kao države u kojima se odvija proces vakcinacije. Na spsisku su čak našle i Albanija za koju Bloomberg bilježi da je vakcinirala 0.82 osobe na 100 stanovnika, Crna Gora sa 0,61 osobom na 100 stanovnika te Makedonija sa 0,073 vakcinisanih na 100 stanovnika. Prvi u Evropi su Velika Britanija sa 38 vakcinisanih na 100 stanovnika, te susjedna Srbija sa 27 vakcinisanih na 100 stanovnika.

Vakcina nema, a kad će biti, ne zna se
Nekoliko vakcinisanih medicinskih radnika i dva ministra (ministri zdravstva FBiH i RS Alen Šeranić i Vjekoslav Mandić) nisu dovoljni da BiH uopšte uđe u statistiku o vakcinisanim. Za to vrijeme predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija u više navrata je od početka godine najavljivao dolazak vakcina, najprije krajem januara, pa sredinom februara, pa krajem marta, a od vakcina još ni traga ni glasa. S druge strane, najistaknutiji članovi SDA poput Bakira Izetbegovića i Bisere Turković izjavljivali su da se ne usuđuju krenuti u nabavku vakcina nakon afere “Respiratori”, dok je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, tvrde mediji, odbio da potpiše ugovori za nabavku 350 hiljada doza vakcina protiv COVID-a 19.

Državni mehanizmi nekoliko su puta zakazali, prvenstveno kad su u februaru propustili kupiti ruske vakcine Sputnik V po veoma povoljnoj cijeni, a zakazali su i prilikom (ne)potpisivnja potrebne dokumentacije koju je zahtjevao COVAX sistem – Pfizerovog sporazuma o nadoknadi štete i popratnog pisma.

Vakcine plaćene iz IPA fondova, čiji je “dolazak u BiH u narednim danima” najavila ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković još 24. februara, također još nisu stigle.

Ko će preuzeti odgovornost
Federacija bi trebala sutra finalizirati kupovinu 350.000 vakcina Sputnik V, ali je i to sada neizvijesno.

Dok iz Vlade svaljuju krivicu na direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara, on tvrdi da nije dobio kompletnu dokumentaciju od dobavljača.

U međuvremenu, broj umrlih raste (jučer ih je bilo 42 u BiH), virus je počeo odnositi i mlade živote, a dok u svijetu uveliko traje imunizacija, vakcinama u BiH još nema ni traga ni glasa, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh