Svijet

Sirijac Ibrahim Saban ostvario san i u izbjeglištvu u Turskoj postao ljekar

Sirijac Ibrahim Saban zbog rata je morao prekinuti studij medicine, a u izbjeglištvu u Turskoj je uspio ostvariti dječački san i postati ljekar, javlja Anadolu Agency (AA).

Ibrahim Saban - Twitter

Saban je zbog rata u Siriji 2013. godine morao prekinuti studiranje medicine na Univerzitetu u Halepu, a godinu kasnije je polagao prijemni ispit u Turskoj i upisao Medicinski fakultet na Univerzitetu u Sakaryji.

Odlučni mladi Sirijac prošle godine je diplomirao i sada radi u bolnici u Sakaryji i to u COVID ambulanti.

Saban je u razgovoru za AA istakao kako je cijelom svijetu poznato gostoprimstvo Turske te je izrazio veliku zahvalnost turskom narodu na svesrdnoj pomoći koju pruža Sirijcima.

Turska je prima izbjeglice i to je pokazatelj njenog humanitarnog i ljudskog pristupa. Potpuno je ljudski pomoći nekom u nevolji ako ste u mogućnosti. Ovo što Turska radi je zaista nešto što ne možete naći svugdje u svijetu“, kazao je Saban.

Ističući kako je zadaća ljekara da pomažu ljudima, bez obzira na njihov identitet, Saban je kazao kako je sretan što može liječiti pacijente u Turskoj koja mu je svesrdno pomogla na putu da postane doktor.

Sirija je poprište rata koji je izbio u martu 2011. godine nakon što su snage režima Bashara al-Assada silom pokušale ugušiti prodemokratske proteste u toj zemlji.

U Turskoj je zbrinuto najmanje 3,6 miliona izbjeglica iz Sirije, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh