Svijet

Italija uvodi lockdown tokom uskršnjeg vikenda

Italija, prva zapadna zemlja teško pogođena pandemijom, zabilježila je rast broja zaraženih od 10 posto u ovoj sedmici

Virus korona u Italiji - Twitter

Italija će uvesti nacionalni lockdown tokom uskršnjeg vikenda, drugu uzastopnu godinu, navodi se u nacrtu dekreta u čiji je uvid došao Reuters u petak, naglašavajući borbu na suzbijanju širenja novozaraženih od koronavirusa.

Prodavnice s robama koje nisu od ključnog značaja bit će zatvorene od 3. do 5. aprila. Tih dana, Italijanima će biti dopušteno da napuštaju kuće samo radi odlaska na posao ili zbog vanrednih situacija.

Ipak, brojne regije među kojima je bogata Lombardija s italijanskom finansijskom prijestonicom Milanom, sasvim sigurno bit će stavljene pod potpuni lockdown zbog nedavnog rasta broja zaraženih i hospitaliziranih.

– Nadam se da će ovo biti posljednja žrtva za naše građane – izjavio je predsjednik Lombardije Attilio Fontana.prenosi “Fokus“.

Italija, prva zapadna zemlja teško pogođena pandemijom, zabilježila je rast broja zaraženih od 10 posto u ovoj sedmici u odnosu na prethodnu, a zvaničnici su upozorili da se situacija pogoršava dok novi, visoko zarazni virus, počinje da se širi.

Italija je uvela svoj prvi nacionalni lockdown prije godinu dana, koji je trajao 10 sedmica. Drugi lockdown uveden je za Božić. U posljednjim je mjesecima vlada uvela ograničenja na regionalnom nivou, u zavisnosti od broja zaraženih.

Nije rečeno koliko će dekret uticati na vjerničku praksu u toj katoličkoj zemlji. Očekuje se, ipak, da bude sličan odredbama za posljednji Božić kada je ljudima bilo dopušteno da idu u crkve u svojim kvartovima.

Vatikanski izvor izjavio je da će papa Franjo predvoditi uskršnju misu nekoliko sati ranije kako bi se vjernici mogli vratiti kućama na vrijeme do policijskog sata koji počinje u 22 sata i da će aktivnosti Pape za Svetu sedmicu biti limitirane po broju učesnika.

Italija je prijavila više od 100.000 preminulih od virusa od otkrića prvih slučajeva zaraze prije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh