Svijet

Kako je laž jedne tinejdžerice dovela do brutalne smrti profesora u Parizu

KAO i mnogi drugi školski zabušanti, 13-godišnja djevojčica nije željela da njen otac sazna kako je suspendirana zato što se nije pojavljivala na nastavi. Pa je izmislila priču. Tinejdžerica je rekla kako je njen učitelj povijesti Samuel Paty naložio muslimanskim učenicima da napuste učionicu kako bi ostalima mogao pokazati “fotografiju golog Proroka”. Činilo se to kao bezazlena laž, ali je potaknulo lanac događaja koji su završili nezamislivim užasom, piše The Guardian.

Pariz - Index

Deset dana kasnije učitelj je bio mrtav. Islamski terorist odrubio mu je glavu. Patyjeva je obitelj ostala shrvana. Francuska je traumatizirana, a djevojčica i njen otac suočeni s kaznenim prijavama. Pod istragom su i dvojica tinejdžera koji su primili novac od ubojice Abdullaha Anzorova.

Priznala da je lažno optužila profesora
U nedjelju je francuski dnevni list Le Parisien otkrio da je djevojčica, poznata samo kao Z, priznala da je lažno optužila Patyja. Istražnom antiterorističkom sucu priznala je da je lagala i da nije bila u razredu u kojem je Paty učenicima pokazivao kontroverzne karikature iz satiričnog lista Charlie Hebdo. Le Parisien je napisao kako je djevojčica lagala zato što je htjela ugoditi ocu.

“Nije se usudila priopćiti ocu stvarne razloge svoje suspenzije neposredno prije tragedije koja je zapravo povezana s njenim lošim ponašanjem”, piše Le Parisien.

Šestog listopada prošle godine učitelj povijesti i geografije Paty držao je lekciju na temu dileme. Postavio je pitanje “Biti ili ne biti Charlie?” misleći na hashtag #JeSuisCharlie kojim se izražava podrška ovom listu nakon terorističkog napada na njegove prostorije u siječnju 2015. godine u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Paty je pozvao muslimanske učenike koji misle da bi mogli biti šokirani da zatvore oči ili nakratko izađu u hodnik dok je ostalima pokazivao karikature Proroka. Dva dana kasnije djevojčica je rekla ocu da je Paty (47) tražio od muslimanskih učenika da napuste učionicu prije pokazivanja karikature. Rekla je da se suprotstavila učitelju koji ju je potom suspendirao s nastave na dva dana.

Video koji je sve pokrenuo
Nakon što je čuo ovu priču, ogorčeni otac, 48-godišnji Marokanac Brahim Chnina, objavio je na Facebooku video u kojem je osudio Patyja i pozvao da ga se otpusti iz srednje škole u Conflans-Sainte-Honorineu. U drugom, podjednako žestokom videu na društvenim mrežama Patyja se optužuje za diskriminaciju. Chnina se obratio školi i policiji tvrdeći da je Paty kriv za širenje pornografskih fotografija, optuživši školu da podržava islamofobiju.

Kad je lavina na društvenim mrežama jednom pokrenuta, ubrzo je stigla do 18-godišnjeg Anzorova, radikaliziranog čečenskog imigranta koji je živio u Normandiji i na internetu tražio povod za akciju. Anzorov je 16. listopada doputovao u Conflans-Sainte-Honorine, platio dvojici tinejdžera iz škole da identificiraju Patyja dok napušta svoj dom u petak navečer te mu odrubio glavu. Laž je dovela do ubojstva čovjeka i oca petogodišnjeg dječaka.

Djevojčica se navodno držala svoje priče sve dok joj policija nije rekla da je nekoliko njenih kolega iz razreda potvrdilo da nije bila prisutna na satu i da Paty nije uputio muslimanske učenike da napuste razred kako je tvrdila.

Istražitelji su navodno utvrdili da pati od kompleksa inferiornosti i da je odana svome ocu. Odvjetnik djevojčice Mbeko Tabula inzistira da teret ove tragedije ne bi trebao pasti na leđa 13-godišnje djevojčice.

“Nisam želio nikome nauditi svojom objavom”
“Upravo je očevo pretjerano ponašanje, snimanje i objavljivanje videa koji optužuje profesora dovelo do ove spirale. Moja je klijentica lagala, ali čak i ako je to istina, reakcija njenog oca bila je nesrazmjerna”, rekao je Mbeko Tabula za Le Parisien. prenosi “Index“.

Chnina, koji je pod istragom zbog sudjelovanja u terorističkom ubojstvu, rekao je policiji da je bio “glupi idiot”.

“Nisam mogao ni pomisliti da će moje objave vidjeti terorist. Nisam želio nikome nauditi svojom objavom. Teško je uopće zamisliti kako smo došli do ovoga, da smo izgubili profesora povijesti i da svi krive mene”, rekao je Chnina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh