Svijet

WHO: “Ne gasimo nadu koju je donijela vakcina”

Michael Ryan, voditelj programa za hitne operacije WHO-a upozorio je da još nije vrijeme za opuštanje.

Mike Ryan - Thetimes.co.uk

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak sve da popuštanjem napora u suzbijanju pandemije ne gase nadu koju je donijela vakcina dok korona virus i dalje hara mnogim zemljama.

Ovo upozorenje stiže u vrijeme kada je program Covax, uspostavljen radi pravednije raspodjele vakcina protiv COVID-a, ove sedmice napokon omogućio početak kampanje vakcinisanja u zemljama koje ga dosad nisu imale, prenijela je “Hina” pozivajući se na AFP.

Dvadesetak miliona doza je tako poslano u dvadeset zemalja. Iduće sedmice popis će se proširiti na još 31 zemlju kojima će se dopremiti 14,4 miliona doza.

Napredak koji ulijeva nadu

“Ovo je napredak koji ulijeva nadu, ali broj doza podijeljenih putem Covaxa i dalje je razmjerno malen”, istaknuo je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Michael Ryan, voditelj programa za hitne operacije WHO-a upozorio je da još nije vrijeme za opuštanje.

“Doista sam zabrinut jer neki misle da je najgore prošlo. To nije istina”, rekao je na konferenciji za medije u Ženevi.

“Ne budemo li oprezni, moguć je treći i četvrti val”, upozorio je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh