Svijet

Evropska unija izdvojila 95 miliona eura za humanitarnu pomoć Jemenu

Evropska unija (EU) izdvojila je 95 miliona eura za slanje hitne humanitarne pomoći u Jemen, javlja Anadolu Agency (AA).

Jemen - Wikimedia.org

Evropska komisija (EK) saopćila je kako EU nastavlja pomagati pothranjenu djecu i ugrožene mještane ratom zahvaćenog Jemena.

Ističući kako su hiljade porodica u Jemenu primorane da napuste svoje domova, iz Evropske komisije su naveli da je izdvojeno 95 miliona eura za slanje pomoći.

Pomoć će biti poslana u vidu hrane, pitke vode, kao i u vidu pomoći za zdravstvo i obrazovni sistem.

EU je u proteklih šest godina za pomoć Jemenu izdvojio 648 miliona eura. Zvanični Brisel podržava međunarodno priznatu vladu Jemena koja je sukobljena sa proiranskim pobunjeničkim pokretom Husi.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz jemensku vladu i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životu su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh