Svijet

UNICEF pozvao na hitno oslobađanje djevojčica otetih u Nigeriji

Iz UNICEF-a su izrazili zabrinutost zbog situacije u vezi s otetim djevojčicama u Nigeriji

Međunarodni fond za djecu (UNICEF) pozvao je na hitno oslobađanje učenica otetih u napadu na internat u saveznoj nigerijskoj državi Zamfara.

Iz UNICEF-a su izrazili zabrinutost zbog situacije u vezi s otetim djevojčicama u Nigeriji.

“Ljuti smo i žao nam je zbog još jednog brutalnog napada na djecu u školama u Nigeriji. Ovo je ružno kršenje prava djece i užasno iskustvo za djecu”, rekao je Peter Hawkins, predstavnik UNICEF-a u Nigeriji.

Osuđujući napad na internat u Zamfari, Hawkins je zatražio hitno oslobađanje djevojčica otetih u napadu.

Hawkins je također pozvao nigerijsku vladu da poduzme korake kako bi osigurala sigurno oslobađanje otetih djevojčica i osigurala sigurnost za ostalu djecu u školama u Nigeriji.

Komesar policije Zamfare Abutu Yaro izjavio je da su naoružani napadači, čiji identitet još nije otkriven, napali srednju školu za djevojčice u provinciji Jangebe.

Kako je kazao, nakon prozivke utvrđeno je da nedostaje 317 učenica. Lokalni mediji tvrde da je kidnapovano 550 učenica, a 50 je uspjelo pobjeći.

Naoružane osobe u napadu na školu u Kagari, u provinciji Nigeru, izvedenom 17. februara otele su 27 učenika i još 15 osoba među kojima su tri prosvjetna radnika. Dvoje učenika je ubijeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh