Svijet

Sjeverna Makedonija: Sukob policije i demonstranata na protestima zbog presude u slučaju “Monstrum”

Članovi porodica i prijatelji osuđenih hodali su od skopskog naselja Čair prema zgradi Vlade Sjeverne Makedonije.

Policija ih je spriječila u njihovoj namjeri da dođu do zgrade Vlade.

Demonstranti okupljeni u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije na protestima zbog presude u slučaju “Monstrum”, kojom je grupa Albanaca osuđena za petostruko ubistvo kod Smilkovskog jezera u aprilu 2012. godine, sukobili su se danas s policijom koja ih je spriječila u namjeri da marširaju do zgrade državnih institucija.

Demonstranti su na ovaj način iskazali nezadovoljstvo zbog presude koja je objavljena 23. februara ove godine.

Članovi porodica i prijatelji osuđenih hodali su od skopskog naselja Čair prema zgradi Vlade Sjeverne Makedonije. Policija ih je spriječila u njihovoj namjeri da dođu do zgrade Vlade.

Organizatori protesta izjavili su da su obavijestili vlasti da će demonstracije biti održane i da žele nastaviti marš.

Bedri Hajdari, rođak jednog od osuđenih, pozvao je na slobodno održavanje marša tvrdeći da su osuđeni nevini.

Neki demonstranti bacali su jaja, kamenje i tvrde predmete na policiju. Došlo je do sukoba između policije i demonstranata koji su pokušali probiti kroz policijski kordon.

Policija je intervenisala šok bombama. Nastojeći da napetost ne eskalira, organizatori su pozvali demonstrante da ostanu mirni.

Sud u Skoplju osudio je ranije ovog mjeseca na doživotnu kaznu zatvora Alila Demirija i braću Agima i Afrima Ismailovića za petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera u okolini Skoplja (Sjeverna Makedonija) u aprilu 2012. godine.

U predmetu vođenom na Krivičnom sudu u Skoplju, trojica okrivljenih osuđeni su na doživotni zatvor zbog optužbi za “terorizam”, dok je optuženi Haki Aziri dobio kaznu zatvora u trajanju od devet, a Fejzi Aziri 15 godina zatvora, zbog “pomaganja u zločinu”.

Optuženi Sami Ljuta oslobođen je zbog nedostatka dokaza. Sudski odbor prihvatio je zahtjev tužioca i naložio da svi osuđenici u slučaju “Monstrum” ostanu u pritvoru.

Naser Raufi, jedan od advokata, tvrdio je nakon presude da prethodna odluka Vrhovnog suda kojom su optuženi zapravo oslobođeni nije uzeta u obzir bez ikakvih dokaza.

Pet Makedonaca koji su išli u ribolov na jezero u blizini glavnog grada Skoplja ubijeno je 12. aprila 2012. godine.

U suđenju u slučaju “Monstrum”, započetom 20. decembra 2012. godine, protiv šest osoba albanskog porijekla osumnjičenih za ovo masovno ubistvo, u julu 2014. godine izrečene su doživotne kazne, a jedna osoba je oslobođena.

U novembru 2017. godine Vrhovni sud je ukinuo presudu i vratio proces na ponovno suđenje, a osuđeni su pušteni iz pritvora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh