Svijet

Facebook i Australija – platiti ili povući vijesti?

Nakon što je Australija najavila novi zakon po kojem bi Facebok trebao plaćati objave vijesti iz australskih medija koje dijeli na svojoj platformi. No, ekipa iz Facebooka ima drugu ideju.

Facebook - YouTube

Facebook je odgovorio na svoj način te je počeo blokirati vijesti australskih medija sa svojih stranica. Pri tome se gase svi sadržaji, tako i informacije vladinih agencija i drugih organizacija koje koriste Facebook za širenje odnosno objavu vijesti. Sličan sukob trenutno traje između australske vlade i Googlea.

U službenoj izjavi Facebook je spomenuo kako korisnici i izdavači u Australiji više neće moći dijeliti niti vidjeti vijesti iz lokalnih medija, ali i nekih drugih međunarodnih sadržaja. Čini se kako su stranice australskih vladinih agencija koje su širile informacije o svojim aktivnostima ostale “prazne”. Tu dolazimo do jednog paradoksa – vatrogasci i meteorološke agencije su koristile Facebook za objave vremenskih upozorenja, požara i sličnih informacija. Postavlja se pitanje – zašto se za takve aktivnosti oslanjaju na društvene mreže, zar nemaju svoje službene stranice za distribuciju tih informacija nego su korisnike “naviknuli” na Facebook objave. Ili u prijevodu – hoćete li vi ukoliko vidite požar prvo snimiti video i objaviti na Facebooku ili ćete prvo nazvati 112? Na žalost, mnogi će napraviti upravo ono prvo, čisto kako bi dobili koji komentar ili lajk.

Tko je ovdje u pravu teško je reći. Činjenica je kako izdavači koriste Facebook kao platformu za širenje svojih vijesti te na tome mogu zarađivati, a na tome zarađuje i Facebook, naravno puno više. Problem je što u tome država ne vidi svoju zaradu pa pokušavaju nametnuti zakon koji bi natjerao Facebook na plaćanje da li poreza ili nekih drugih davanja. U ovom slučaju izgleda kako najviše štete imaju oni koji objavljuju vijesti, svako to gleda iz svog kuta. No, ako je vaše poslovanje ovisno o Facebooku ili bilo kojoj drugoj društvenoj mreži, možda biste se trebali zabrinuti jer nam se čini kako ovo neće biti izolirani slučaj. Vidjet ćemo što nam budućnost nosi, prenosi racunalo.com


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh