Svijet

Emmanuel Macron: “Vjerujem u NATO”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da koncept “evropska strateška autonomija” ne znači da on želi da se udalji od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) već da Evropa bude pouzdaniji partner i da ojača NATO.

Emmanuel Macron - France24.com

“Vjerujem u NATO”, rekao je Macron u petak, 19. februara na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, nakon više od godinu dana nakon izjave da “NATO doživljava moždanu smrt”.

Prema njegovim riječima, on vjeruje da je NATO potreban politički zamah i pojašnjenje strateškog koncepta i više politički pristup, piše “RSE“.

Od pobjede na izborima 2017. godine, Makron je za to da EU bude autonomna po pitanju svoje bezbjednosti i da se ne oslanja samo na vojnu zaštitu SAD kao što je to od Drugog svjetskog rata, javlja Reuters.

Njegovi komentari o “moždanoj smrti” NATO, zajedno sa odlukom da traži veću saradnju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izazvali su zaprepašćenje kod nekih evropskih saveznika, posebno u istočnoj Evropi, koja SAD vidi kao jedinu verodostojnu zaštitu susedne Rusije, podsjeća Reuters.

“Vjerujem da je najbolje moguće učešće Evrope u NATO-u da bude više zadužena za sopstvenu bezbednost”, rekao je Macron u petak i zaključio da bi sve to učinilo NATO „još jačim nego ranije“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh