Svijet

Njemačka produžila zabranu ulaska za putnike iz sedam zemalja, važit će do marta

Zabrana je prvo trebala biti na snazi do 17. februara, ali je produžena do 3. marta

Njemačka granica

Njemačka vlada namjerava postrožene mjere ulaska u zemlju iz područja s visokom koncentracijom mutiranih koronavirusa produljiti do početka marta, javljaju danas njemački mediji.

Zabrana ulaska u zemlju, u sklopu borbe protiv širenja mutiranih sojeva koronavirusa, isprva je bila uvedena za putnike iz Velike Britanije, Južne Afrike, Brazila i Portugala, a od ove nedjelje vrijedi i za Češku, Slovačku i austrijsku saveznu pokrajinu Tirol.

Zabrana je prvo trebala biti na snazi do 17. februara, ali je produžena do 3. marta, stoji u prijedlogu o kojom bi trebalo biti odlučeno u srijedu, a koji u utorak citiraju njemački mediji

Izuzeti njemački državljani i stranci sa stalnim boravkom

Od zabrane ulaska su izuzeti njemački državljani, kao i stranci sa stalnim boravkom u Njemačkoj. Zabrana isto tako ne vrijedi za medicinsko osoblje, putnike u tranzitu i vozače kamiona. Svi oni moraju posjedovati negativni test na koronavirus ne stariji od 48 sati, prenosi “Fokus“.

Uvođenje kontrola na granici izazvalo je negativne reakcije kod njemačkih susjeda, ali i i u Briselu.

Njemačka vlada je u ponedjeljak branila uvođenje kontrola željom da se spriječi širenje mutirajućeg virusa u trenutku kada Njemačka bilježi blagi pad broja novozaraženih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh