Svijet

U Britaniji se pojavio novi supersoj korone! Naučnici zabrinuti, mutirani virus može izbjeći imuni odgovor!

Profesor molekularne medicine sa Univerziteta u Oksfordu Kristijan Ramadan rekao je da se pojavila i nova mutacija britanskog soja virusa korona – supersoj.

Koronavirus - Informer.rs

Kako je naveo, britanski soj je otkriven u decembru 2020. godine i posljednjih mjesec dana postao je dominantan soj u toj zemlji jer je više od 50 posto ljudi zaraženo tim sojem.

– Otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi supersoj britanski s južnoafričkom mutacijom koji može izbjeći imuni odgovor – izjavio je Ramadan za HRT.

Na pitanje da li pojava novog soja najavljuje treći talas epidemije, Ramadan je rekao da će to zavisi od restriktivnih mjera.

Dodao je da Velika Britanija vakciniše stanovništvo velikom dinamikom i da je do sada vakcinisano 13 miliona ljudi. Do sredine februara očekuju da će se vakcinisati oko 15 miliona ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh