Svijet

Joe Biden: Kinu očekuje “ekstremno takmičenje” sa SAD-om

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden izjavio je danas da Kina može da očekuje “ekstremno takmičenje”, ali da ne želi da gradi odnose zasnovane na konfliktu, javlja Anadolu Agency (AA).

Joe Biden - Screenshot

On je kazao i da od inauguracije 20. januara nije razgovarao sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom, ali da su se njih dvojica sreli više puta dok su bili obavljali dužnosti potpredsjednika država.

Znam ga veoma dobro, a kada budemo razgovarali, biće tu puno tema“, naveo je Biden.

On je predsjednika Kine opisao kao “veoma bistrog, veoma oštrog i bez ijedne demokratske kosti u tijelu“.

Biden je od stupanja na dužnost razgovarao sa liderima Kanade, Meksika, Velike Britanije, Francuske, Japana, Južne Koreje, Australije, kao i sa generalnim sekretarom NATO-a.

Nedugo nakon što je Biden izabran, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine rekao je da “poslije veoma teškog vremena, narodi Kine i Amerike zaslužuju bolju budućnost”.

Peking je pozdravio odluku Bidenove administracije da ostanu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i odluku da se ponovo priključe Sporazumu iz Pariza o klimatskim promjenama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh