Svijet

Delegacija WHO-a posjetila laboratorij Instituta za virologiju u Wuhanu

Delegacija šestog dana rada na terenu nastavlja istraživanja u Wuhanu

Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je otputovala u kineski grad Wuhan kako bi ispitala porijeklo novog tipa koronavirusa, posjetila je laboratorij Instituta za virologiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Shodno tome, delegacija je šestog dana rada na terenu nastavila istraživanja u Wuhanu.

Tim stručnjaka koji je posjetio laboratorij Instituta za virologiju u Wuhanu, za koji pojedine strane tvrde da je tu izbio ili proizveden virus, razgovarao je s uposlenicima.

Nisu podijelili detalje o kontaktu, a tvrde da su se suočili s nizom prepreka u vezi s pristupom.

Institut osnovan, nakon što se 2002. i 2003. godine pojavio teški akutni respiratorni sindrom (SARS), a u cilju pohrane informacija o koronavirusu, postao je tema nekoliko teorija da je COVID-19 tu proizveden i greškom iznesen u vanjski svijet.

Kineski zvaničnici su odbacili te tvrdnje, te navode o tome da je COVID-19 izbio i uvezen iz drugih zemalja putem mora, ali to još uvijek nije potvrđeno.

Kina je ranije odbacila zahtjev američke administracije o pokretanju istrage o porijeklu virusa, a nakon što je Australija u aprilu 2020. pozvala WHO na pokretanje međunarodne istrage, uvedena su ograničenja u vezi s izvozom u tu zemlju.

Nakon međunarodnih pritisaka, došlo je do formiranja međunarodnog tima kojeg čine stručnjaci iz SAD-a, Australije, Njemačke, Japana, Velike Britanije, Rusije, Holandije, Katara i Vijetnama. Delegacija je početkom januara otputovala u Kinu, ali je pekinška administracija upozorila da nisu dobili potrebne vize, zbog čega se tim morao vratiti nazad.

Nakon dobijenih potrebnih dozvola, tim stručnjaka je privatnim avionom doputovao 14. januara, a u Kini je proveo 14 dana u karantinu, te su tokom tog perioda održali niz online sastanaka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh