Svijet

Novi sojevi virusa korona čine dvije trećine zaraženih u Holandiji

Zavod za javno zdravlje saopštio je da je broj novozaraženih opao 20 odsto tokom prošle nedelje

Nove infekcije koronavirusom u Holandiji su opale 20 odsto tokom prošle nedelje, ali novi sojevi virusa sada čine dve trećine svih zaraženih, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Zavod je saopštio da je broj novozaraženih pao na 28.628, ali ukazao na mogućnost pogoršanja u slučaju olakšavanja mera zaključavanja u zemlji.

Premijer Mark Rutte treba da se obrati građanima, ali se ne očekuje da on olakša mere koje su na snazi od 15. decembra, po kojima su barovi i restorani i dalje zatvoreni i to još od sredine oktobra.

Prvo olakšavanje mere ove godine bilo je u nedelju, kada je najavljeno da će osnovne škole i vrtići biti ponovo otvoreni.

Zavod za javno zdravlje naveo i da je pad novozaraženih u prošloj sedmici rezultat mera na snazi, te dodao da je još rano da se proceni efekat policijskog časa koji je na snazi od 23. januara.

Holandija sada beleži najmanji broj novozaraženih od kraja septembra.

Uvođenje policijskog časa od 21 čas do pola pet ujutru dovelo je do protesta u nekoliko grada u zemlji, pljačkanja prodavnica i paljenja objekta za testiranje u ribaskom selu.

“Bez novih sojeva koronavirusa, situacija bi išla u pravom smeru, ali bi sada olakšavanje mere moglo da se uvede samo uz najveći mogući oprez”, naveli su iz Zavoda.

Prema merama zaključavanja, sve škole i prodavnice koje nisu od ključnog značaja, bioskopi, muzeji i biblioteke su zatvorene, a na snazi su i ograničenja za okupljanje, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Do sada je u zemlji registrovano više od 14.100 preminulih od posledica virusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh