Svijet

Posljedica COVID-19: Studenti u Francuskoj u redovima čekaju pomoć u hrani

U Francuskoj je epidemija nove vrste koronavirusa počela utjecati i na život studenata.

Studenti u Francuskoj u redovima čekaju pomoć u hrani - Twitter

Troškovi života, visoke kirije i otpuštanja u zemlji ostavili su studentima finansijske poteškoće, unatoč tome što je vlada smanjila troškove prehrane na univerzitetima na jedan euro.

U glavnom gradu Parizu dugačak je red studenata koji ovih dana čekaju ispred udruženja koja pružaju pomoć u hrani.

Studenti koji ne mogu dobiti dovoljno pomoći od države i imaju finansijskih poteškoća zbog epidemije COVID-19, satima, unatoč niskim temperaturama čekaju da dobiju paket pomoći.

Dok čekaju u dugim redovima, ima i onih koji uz muziku pokušavaju prevazići trenutnu situaciju.

U redu ispred humanitarne organizacije Linkee, 26-godišnji Sebaa, alžirskog porijekla, rekao je za Anadolu Agency (AA) da je inžinjer i da je na magistarskom na Univerzitetu Sorbonne.

Navodeći da je radio dok se školuje, Sebaa je izjavio da je otkaz dobio prije šest mjeseci zbog ekonomskih mjera uzrokovanih epidemijom.

“Ne mogu dobiti stipendiju jer imam više od 25 godina. Imam i mlađe prijatelje koji primaju 150 eura stipendije. Taj novac nije dovoljan za mjesec dana”, rekao je Sebaa.

U narednim mjesecima bi trebao početi praksu u jednoj laboratoriji i nada se da će na taj način makar imati dovoljno da plati kiriju za stan.

Veronica, koja je iz Meksika došla u Francusku da studira, rekla je da je honorarno radila u restoranu, ali je za vrijeme epidemije ostala bez posla.

“Prošla su dva mjeseca otkako sam ostala bez novca koji sam štedila dok sam radila. Teško se snalazim. Znam mnoge studente koji su u istoj situaciji”, kazala je Veronica koja je zahvalna na paketu pomoći jer neće biti gladna nekoliko dana.

Predsjednik Linkeeja Julien Meimon izjavio je da su udruženja osnovana kako bi pomogli studentima.

Kazao je da je dovoljno pokazati studentsku iskaznicu kako bi se dobila pomoć.

Meimon je istakao da su studentima dali higijenske potrepštine, maske i peškire kako bi ih zaštitili od epidemije, kao i osnovne zalihe hrane.

Navodeći da su njihovi uposlenici studenti dobrovoljci, Meimon je dodao da hranu dijele određenim danima u sedmici i da dnevno pomažu više od 450 studenata.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh