Svijet

Njemačka se sjeća žrtava Holokausta: Zemlja još uvijek ima problem rasizma i antisemitizma

Svake godine 27. januara, prisjećamo se svih žrtava nacizma”, rekao je predsjednik parlamenta Wolfgang Schaeuble na obilježavanju 76. godišnjicu od spašavanja nacističkih žrtava iz koncentracionog logora Auschwitz 27. januara 1945. godine

U njemačkom Bundestagu danas je održana komemoracija za žrtve Holokausta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njemačka se u srijedu u parlamentu sjetila žrtava Holokausta, a prisustvovali su predstavnici jevrejske zajednice i politički čelnici zemlje.

Predsjednik parlamenta Wolfgang Schaeuble rekao je da su tokom nacističke vladavine milioni Jevreja i drugih manjina pretrpjeli progon i ubijeni u logorima smrti širom Evrope.

“Svake godine 27. januara, prisjećamo se svih žrtava nacizma”, rekao je na obilježavanju 76. godišnjicu od spašavanja nacističkih žrtava iz koncentracionog logora Auschwitz 27. januara 1945. godine.

“Danas se sjećamo evropskih Jevreja, Sinta, Roma i Slavena, prisilnih radnika i ratnih zarobljenika koji su umrli od gladi. Sjećamo se onih koji su bili progonjeni i ubijani iz političkih ili vjerskih razloga”.

Schaeuble je rekao da su desetljećima nakon Holokausta Jevreji postali sastavni dio današnje demokratske i kulturno raznolike Njemačke.

Ali također je upozorio da zemlja još uvijek ima problem rasizma i antisemitizma, unatoč kulturi sjećanja na Drugi svjetski rat.

“U našoj se zemlji antisemitizam i rasizam ponovno izražavaju otvoreno, na nesavjestan način i s nasiljem”, rekao je, misleći na porast pokreta krajnje desnice posljednjih godina.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. januara.

Dan sjećanja na žrtve Holokausta je dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima stradale tokom Drugog svjetskog rata. Na današnji dan 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su držali nacisti u koncentracionom logoru Auschwitz u Poljskoj.

Auschwitz je bio najveći koncentracioni logor koji je osnovala nacistička Njemačka. Kroz ovaj logor je prošlo 1.300.000 ljudi iz Evrope, od kojih je 1.100.000 ubijeno. Oko 900.000 odmah je nakon dolaska ubijeno u gasnim komorama, strijeljano ili izgladnjivano do smrti, zbog čega je Auschwitz nazvan najzloglasnijim logorom smrti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh