Svijet

Neke europske države stopirale cijepljenje

Cijepljenje u nekim dijelovima Europe je pauzirano dok je u drugim potpuno obustavljeno zbog smanjenja isporuka cjepiva Pfizer-Biontech.

Najmnogoljudnija država Njemačka i nekoliko regija u Italiji pauzirale su davanje prve doze, dok je zaustavljeno i cijepljenje medicinara u Madridu.

Američka farmaceutska kompanija morala je privremeno smanjiti isporuke dok slučajevi u mnogim europskim zemljama rastu.

Njemačka je dosegla 50.000 smrtnih slučajeva od posljedica Covida, a Španjolska je zabilježila rekordne dnevne brojeve zaraženih, prenosi Fena.

Italija i Poljska prijete da će poduzeti pravne mjere kao odgovor na smanjenje broja cjepiva. Pfizer je prošli tjedan priopćio da odgađa isporuke za sljedećih nekoliko tjedana zbog radova na povećanju kapaciteta u svom belgijskom pogonu. EU je naručila 600 milijuna doza od kompanije Pfizer i odobrila je cjepivo Moderne.

Reagirajući na kašnjenja, mađarski desničarski premijer Viktor Orban rekao je da EU mora poduzeti određenu odgovornost zbog sporog odobravanja cjepiva Oxford-AstraZeneca, do kojeg bi moglo doći krajem idućeg tjedna, javlja BBC.

Mađarska je postigla dogovor s Rusijom o otkupu velike količine cjepiva Sputnik V, iako nije dobila odobrenje EU.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je nakon summita EU u četvrtak navečer da mora biti osigurana brza isporuka.

”Odlučni smo u pružanju veće predvidljivosti i stabilnosti u procesu isporuke i radujemo se što će uskoro doći više cjepiva i više doza”, rekla je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh