Svijet

Berlinska bolnica u karanteni zbog novog soja. Vlada: Opasnost je velika i realna

KLINIKA Humboldt, koja pripada lancu klinika koncerna Vivantes, u potpunoj je karanteni. To je jedinstveni slučaj u Njemačkoj. Na kardiologiji te bolnice u Berlinu više pacijenata i medicinskih radnika je zaraženo “engleskim virusom”, sojem koronavirusa B.1.1.7. koji je otkriven u Velikoj Britaniji, piše Deutsche Welle.

Berlin bolnica - Google Street Wiew

Njemački glavni grad, koji je prošle jeseni bio jedno od žarišta zaraze, upravo je počeo bilježiti uspjehe pri izlasku iz drugog vala epidemije. Broj novozaraženih stalno je padao. Trenutno je incidencija u sedmodnevnom razdoblju pala ispod 100, a to je i njemački prosjek. Također opada broj težih slučajeva u bolnicama

Svaki drugi slučaj zaraze u Berlinu

Od 51 slučaja zaraze novim sojem virusa čak 24 su otkrivena u Berlinu. Podatke je 25. siječnja objavio Institut Robert Koch. Istovremeno je koncern Vivantes na konferenciji za medije priopćio da su prvi slučajevi bili poznati još prošli tjedan.

Ali kada je evidentirano učestalo izbijanje bolesti, bolnica je uvela karantenu. To je učinjeno u suradnji s Institutom Robert Koch, saveznom pokrajinom Berlin, nadležnim zdravstvenim zavodom i berlinskom klinikom Charité koja je centar kompetencije za covid-19. Cilj je da se otkriju svi kontakti zaraženih, piš “Deutsche Welle“.

Bolnica se prazni

Klinika Humboldt ima 640 kreveta, dakle spada u veće bolnice. Hitna pomoć i zbrinjavanje akutnih slučajeva na sjeverozapadu Berlina dobrim dijelom ovise o njoj. A sada više nema prijema pacijenata. Za 1700 suradnika bolnice organizirana je karantena s prijevozom – to znači da je dozvoljen samo odlazak na posao i kući. Za zaposlene koji inače dolaze javnim prijevozom grad Berlin je organizirao transportnu službu. “U ponedjeljak su svi bili na broju, nitko nije nedostajao”, rekao je direktor bolnice Jürgen Kirschbaum.

Trenutno je u bolnici na liječenju 400 pacijenata. Oni koji su izliječeni moraju u kućnu karantenu. “Pustit ćemo da se bolnica postupno isprazni”, kaže medicinski stručnjak nadležnog zdravstvenog zavoda Patrick Larscheid i dodaje da je to normalan postupak u takvim situacijama
“Bez drame”
Ali virus je već napustio bolnicu. Dva slučaja su prijavljena u bolnici koja pripada lancu Vivantes. Još dva slučaja su registrirana izvan bolnice i u vezi su s pacijentima koji su se tu liječili. Jučer (25. 1.) je otkriven još jedan slučaj u bolnici Charité.

Patrick Larscheid kaže da ne bi od toga trebalo raditi dramu, budući da ionako nije napravljen ukupan pregled stanja. U tijeku je testiranje na koronavirus svih zaposlenih, kao i pacijenata. Hoće li od ovakvog grupiranja zaraze nastati pravo žarište? Postoje li i druga žarišta u gradu? Larscheid polazi od toga da se problem suštinski odnosi samo na Humboldtovu kliniku i da se nije raširio po gradu.

Platforma u nastanku

U dnevnom izvještaju Instituta Robert Koch kaže se kako ne postoje indicije da novi soj virusa dovodi do težeg oblika bolesti. Osim toga, prema ovom izvještaju, cjepivo BioNTecha i Pfizera je djelotvorno i protiv ovog soja,

Valja napomenuti da se u Njemačkoj ova varijanta virusa ne traži sustavno. Pretpostavka za tako nešto bila bi složeno sekvenciranje uzetih uzoraka za koje dobar broj njemačkih laboratorija nije opremljen. U veljači bi u Njemačkoj trebala nastati jedinstvena elektronska platforma za transfer podataka o sekvenciranju. U Europi je ta praksa uobičajena samo u Danskoj i Velikoj Britaniji.

Njemačka vlada smatra da je opasnost velika i realna da će se “mutant virusa i kod nas kao i u drugim zemljama sve više širiti”. To je rekao jedan vladin glasnogovornik i dodao da je upravo zbog toga jako bitno smanjiti broj novih infekcija. “Što je niži broj novih zaraza, to ćemo bolje moći suzbiti širenje novog soja virusa.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh