Svijet

Novi soj virusa i stara zaštita: Da li platnene vrste maski mogu dovoljno da nas zaštite od mutacije?

Zbog straha od takozvanog britanskog soja u nekim zemljama uvedeno je pravilo da svi nose FFP2 maske.

Koronavirus - Kurir.rs

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poslala je jasnu poruku da su platnene maske jednako efikasne i kod novog soja koronavirusa.

Nehirurške platnene maske mogu da koriste sve osobe mlađe od 60 godina koje nemaju nikakvih zdravstvenih problema – izjavila je Marija van Kerkov, epidemiolog iz SZO.

I kod novih sojeva korona virusa koji su zarazniji nemamo naznake da se način prenosa promijenio – navela je.

Ona preporučuje da medicinske maske nastave da nose svi zdravstveni radnici, osobe koje se osjećaju loše i čekaju rezultate testa na korona virus ili već imaju pozitivne rezultate, kao i osobe koje brinu o nekome ko je suspektan na ovu virusnu infekciju.

Takođe, medicinske maske bi, smatra Van Krekov, trebalo da nose i osobe starije od 60 godina, posebno ako imaju neko hronično oboljenje koje ih čini ranjivijim na infekciju, a zbog spriječavanja većeg rizika od ozbiljnih bolesti.

Ona, međutim, podsjeća da bi svaka platnena maska trebalo da bude troslojna kako bi zaštita bila adekvatna.

U strahu od širenja novog soja korona virusa koji je zarazniji Austrija i Njemačka nedavno su uvele obavezno nošenje upravo FFP2 maski, jer su efikasne više od 90 posto.

Iz podataka koje smo do sada prikupili iz zemalja u kojima je registrovan novi soj korona virusa, nema promjene u načinima prenosa. Ukoliko budemo dobili drugačije podatke, svakako ćemo revidirati preporuku o maskama. Svaka zemlja ima pravo da donese odluku o maskama onako kako joj odgovara – zaključila je Marija van Krekov, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh