Svijet

Biden poništio još jednu Trumpovu odluku: Transrodne osobe ponovo mogu u vojsku

Američki predsjednik Joe Biden ukinuo je odluku svog prethodnika Donalda Trumpa kojom je transrodnim osobama bilo zabranjeno da se priključe vojsci.

Joe Biden - Screenshot

“Ovo što ja radim je omogućavanje svim kvalificiranim Amerikancima da služe svojoj zemlji u uniformi”, rekao je Biden neposredno prije potpisivanja izvršnog naloga.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u 2019. godini u američkoj vojsci je bilo 8.980 transrodnih osoba, prenosi “Klix”.

“Predsjednik Biden smatra da rodni identitet ne bi smio predstavljati prepreku za služenje u vojsci i da se snaga Amerike nalaze u njenoj raznolikosti”, saopćeno je iz Bijele kuće.

Novi ministar odbrane Lloyd Austin je kazao da će odmah poduzeti odgovarajuće mjere koje će omogućiti transrodnim osobama da budu dio vojske .

“Oružane snage bave se odbranom naših sugrađana od neprijatelja, domaćih i stranih. Vjerujem da je ta misija učinkovitija ako predstavljamo sve naše sugrađane”, kazao je Austin.

Trump je zabranu uveo u aprilu 2019. godine rekavši da Amerika više neće prihvatati ili dopuštati transrodnim Ameriknacima da služe vojsku pozivajući se na ogromne medicnske troškove.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh