Svijet

Njemačka označila više od 20 zemalja područjem visokog rizika, među njima BiH

Umjesto dvije, sada postoje tri kategorije, a treća kategorija je “područje nove mutacije virusa”

Koronavirus - Zena.blic.rs

Njemačka savezna vlada uvela je novu kategoriju prema kojoj klasificira zemlje s rizikom od zaraze koronavirusom. Umjesto dvije, sada postoje tri kategorije, a treća kategorija je “područje nove mutacije virusa”.

“Uobičajena” rizična područja: To su zemlje ili regije iznad granične vrijednosti (poznate i kao vrijednost incidencije) od 50 novih infekcija na 100. 000 stanovnika u proteklih sedam dana. To se trenutačno odnosi na gotovo cijelu Europu, s izuzetkom pojedinih područja u Grčkoj, Finskoj, Norveškoj, Austriji i Danskoj. Više od 100 zemalja širom svijeta su rizična područja, piše magazin Fenix.

Područja visoke incidencije: To su zemlje sa znatno većim brojem infekcija nego u Njemačkoj. Ta kategorija obično uključuje zemlje s vrijednošću incidencije preko 200 (incidencija u Njemačkoj: 115). Međutim, i druge zemlje mogu se pod određenim uvjetima pod ovom kategorijom proglasiti “područjima s visokom incidencijom”.

Područja nove mutacije virusa: To su područja u kojima su se pojavile vrlo zarazni sojevi koronavirusa. Zasad u ovu kategoriju spadaju Velika Britanija, Irska, Južna Afrika i Brazil.

Robert Koch Institut u petak je na svojoj internetskoj stranici objavio popis država koje se smatraju područjima s visokom incidencijom.

To su: Egipat, Albanija, Andora (Kneževina Andora), Bolivija, Bosna i Hercegovina, Estonija, Iran, Izrael, Kolumbija, Kosovo, Latvija, Libanon, Litvanija, Meksiko, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Panama, Portugal, Srbija, Slovenija, Španija, Češka Republika, USA i Ujedinjeni Arapski Emirati, prenosi “Fokus“.

Putnici iz “normalnih” rizičnih područja moraju se testirati na koronavirus najkasnije 48 sati nakon ulaska u Njemačku. Uz to, moraju biti u karantinu deset dana. Ako se testiraju po drugi put i test im je negativan, karantinu mogu skratiti pet dana.

Razlika između područja s visokom incidencijom i novi sojeva virusa: test se mora provesti najviše 48 sati prije ulaska u zemlju. Osim toga, mogu se ograničiti pravila o iznimkama za karantenu. Ali to je stvar pojedinih saveznih država.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh