Svijet

Američki Senat potvrdio prvog Afroamerikanca za ministra odbrane

Penzionisani general Lloyd Austin u petak je ispisao historiju postavši prvi Afroamerikanac na dužnosti ministra odbrane u SAD-u nakon što ga je Senat potvrdio.

Lloyd Austin - BBC

Senat od 100 članova uvjerljivo ga je potvrdio sa 93 glasa za i dva protiv, daleko više od potrebne obične većine.

Zastupnici obje stranke (demokrate i republikanci) su naveli da su sretni što je Austin imenovan na čelo Pentagona samo dva dana nakon Bidenove inauguracije.

Uoči glasanja za ovu potvrdu, radilo se na prevazilaženju pregovora da se Austin kao penzionisani general imenuje na čelo Pentagona.

On se, shodno tome, obratio na saslušanju Odbora za oružane snage u Senatu.

“Ako budem izabran za ministra odbrane, izvršavat ću misiju na najbolji način uvijek s ciljem odvraćanja od ratova i osiguravanjem naše države te ću podržavati princip civilne kontrole vojske, kako je i predviđeno. Razumijem vašu suzdržanost da u ministarstvu imate penzionisanog generala, ali sigurnost države i naše demokratije zahtijeva kompetentnu civilnu kontrolu naših oružanih snaga te podređivanje vojne moći civilnoj”, rekao je tom prilikom Austin.

Članovi Kongresa su u četvrtak velikom većinom odobrili izuzetak da se Austinu dopusti vođenje Pentagona iako nije ispunio uslov po kojem treba proći sedam godina od izlaska iz vojske, pravilo kojemu je cilj osnažiti civilnu kontrolu nad oružanim snagama, piše CNN.prenosi “Klix“.

General Austin, koji se povukao kao general 2016. godine, nakon što je proveo 41 godinu u američkoj vojsci, cijenjen je u Pentagonu, posebno među afroameričkim oficirima i vojnicima koji u njemu vide uzor.

On je izbor predsjednika SAD-a Joea Bidena koji ga izuzetno dobro poznaje još iz vremena vladavine Baracka Obame kada je na čelo Centralnog zapovjedništva došao 2013. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh